#družba 13.4.2019 5:00

V Rogaški Slatini bodo mladi prikazali svoje znanje v programiranju

Rogaška Slatina, 13. aprila - V Vrtcu Rogaška Slatina in na II. osnovni šoli Rogaška Slatina bo danes potekal že 22. računalniški pokal Logo, katerega namen je uvajanje najmlajših v računalništvo. Na tekmovanju bodo mladi iz vrtcev in prvega triletja osnovnih šol prikazali svoje znanje v programiranju s programom Logo, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Ljubljana.
Računalnik, tipkanje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z organizacijo tekmovanja želi zveza razširiti zanimanje otrok, njihovih staršev in učiteljev ter širše javnosti za zgodnje učenje računalništva. Tekmovanje poteka v dveh stopnjah - kot izbirno in državno. Na izbirnih tekmovanjih je v letošnjem šolskem letu sodelovalo okoli 900 otrok, državnega tekmovanja pa se jih bo udeležilo približno 60, so sporočili iz zveze.

Udeleženci tekmovanja bodo iz svojih vrst izbrali zmagovalni vrtec in šolo, katere vitrino bo za leto dni krasil prehodni pokal. Kot so zapisali v zvezi, tekmovanje pomeni zabavo in sodelovanje, saj otroci tekmujejo v parih, v štirih tekmovalnih skupinah treh težavnosti.

Tekmovanje se bo začelo okoli 9. ure in bo trajalo do 13.30, ko bo na sporedu gledališka predstava s slavnostnim zaključkom.

Računalniški pokal poteka v sklopu Festivala inovativnih tehnologij, ki se je v začetku marca odvil na Fakulteti za elektrotehniko ter Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Med drugim je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Računalniški pokal organizira že od leta 1997, so še zapisali na zvezi.