Turizem 11.4.2019 7:51

Začetek nove sezone na pohodniški poti Alpe Adria Trail

Ljubljana, 11. aprila - V Goriških Brdih so se v sredo pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) in v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Brda srečali partnerji v okviru projekta pohodniške poti Alpe Adria Trail. S srečanjem se je tudi začela letošnja sezona pohodništva na poti, ki povezuje tri dežele.

Kamniško-Savinjske Alpe. Pohodniki, pohodništvo, planinci. Foto: Robert Hrovat/STA Arhiv STA

Kamniško-Savinjske Alpe.
Pohodniki, pohodništvo, planinci.
Foto: Robert Hrovat/STA
Arhiv STA

Srečanje pomeni odprtje pohodniške sezone po mednarodni daljinski poti, ki povezuje tri dežele, tri kulture in tri narode. Pelje namreč čez Slovenijo, avstrijsko Koroško ter italijansko Furlanijo-Julijsko krajino.

Pohodniška pot Alpe Adria Trail je primer odličnega sodelovanja treh destinacij pri razvoju in promociji turističnega produkta, ki prestopa meje, so sporočili iz STO. V okviru srečanja so podpisali dogovor o sodelovanju med koordinacijskimi nosilci projekta - STO, Kärtner Werbung in PromoTurismo FVG - za naslednje triletno obdobje.

Alpe Adria Trail je tako plod odličnega sodelovanja turističnih organizacij treh dežel kot tudi usklajenega sodelovanja s partnerji na terenu. "Uspešno se je že umestila na najpomembnejših evropskih trgih in prepričana sem, da bo ta produkt trajnostnega turizma postopoma postajal vse bolj prepoznaven tudi na globalnem zemljevidu pohodniškega turizma," je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

"Izredno me veseli, da smo sodelovanje pri uspešnem projektu Alpe Adria Trail s partnerskimi deželami podaljšali za nadaljnja tri leta. Projekt ... vstopa v sedmo leto obstoja in že sedaj lahko - kot v letu, ki je za nami - beležimo nadaljnjo rast tako pri povpraševanjih kot tudi pri rezervacijah," je povedal direktor Kärtner Werbung Christian Kresse. V letošnjem letu se bodo pri projektu osredotočili na optimiziranje upravljanja z rezervacijami in na zagotovitev dodatnih nočitvenih zmogljivosti tam, kjer ta predstavljajo ozko grlo, je dodal.

Generalni direktor PromoTurismo FVG Lucio Gomiero pa je izpostavil, da tri dežele s sodelovanjem zagotavljajo potrebna sredstva za intenziven nastop na svetovnem turističnem trgu: "Glede na prve podatke, ki so na voljo o rezervacijah v okviru pohodniške poti v letu 2019, smo na pravi poti."

Lani je bilo v okviru celotne poti Alpe Adria Trail ustvarjenih več kot 90.000 prenočitev, od tega v okviru slovenskega dela poti 20.000. "Za slovenski del pohodniške poti to predstavlja kar 25-odstotno rast prenočitev, kar dokazuje odličnost tega aktivnega turističnega produkta," je poudarila direktorica STO Maja Pak.

Projekt je po njenih besedah "zastavljen ambiciozno in z jasnim ciljem nadaljnje nadgradnje" - v preteklih letih se je pohodniški poti tako pridružil projekt Alpe Adria Golf, pred kratkim pa je bilo sodelovanje nadgrajeno še na področju gastronomskih doživetij.