Podjetja Expo 2020 Turizem 9.4.2019 17:57

Za predstavitev na Expu v Dubaju skoraj deset milijonov evrov

Ljubljana, 9. aprila - Vladni odbor za gospodarstvo je na današnji seji uvrstil predstavitev Slovenije na svetovni razstavi Expo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih v veljavni načrt razvojnih programov. Skupna ocena stroškov predstavitve znaša 9,7 milijona evrov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

ZAE, Abu Dhabi. Prestolnica ZAE Abu Dhabi, puščava, pogled iz zraka, stolpnice. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

ZAE, Abu Dhabi.
Prestolnica ZAE Abu Dhabi, puščava, pogled iz zraka, stolpnice.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Svetovna razstava bo v Dubaju od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, njena osrednja tematika pa je Povezovanje idej za prihodnost. Slovenija se je odločila za sodelovanje v sklopu trajnosti, ki poudarja spoštljiv in z našim planetom uravnotežen način življenja, predstaviti pa se namerava s samostojnim paviljonom.

Kot nacionalni koordinator Slovenije za sodelovanje z Mednarodnim uradom za razstave deluje ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, poleg tega bodo pri projektu aktivno sodelovali predvsem ministrstvo za zunanje zadeve, Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit, Slovenska turistična organizacija, urad vlade za komuniciranje ter druge organizacije. Zato je odprta možnost za sodelovanje še dodatnih izvajalcev, pravijo na vladnem uradu.

V skladu z naravo prirejanja svetovnih razstav Expo se države lahko odločijo za sodelovanje s samostojnimi paviljoni ali v sklopu skupinskih predstavitev na določeno temo. Glede na izkušnje s preteklih udeležb na svetovnih razstavah namerava Slovenija na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020 sodelovati z lastnim paviljonom v velikosti 1550 kvadratnih metrov.

Projekt predstavitve Slovenije na razstavi Expo v Dubaju je razdeljen na več faz, zajemajo pa pripravo idejnega koncepta in izdelavo končne idejne zasnove, pripravo projektne dokumentacije in izbor izvajalca za postavitev paviljona, postavitev paviljona in opremljanje paviljona, pripravo in izvedbo šestmesečnega programa predstavitve Slovenije ter razgradnjo paviljona.

Stroški projekta so ocenjeni na skupno 9,7 milijona evrov. Od tega je letos za projekt v proračunu predvidenih 2,9 milijona evrov, v letu 2020 4,3 milijona evrov, v letu 2021 pa še 2,5 milijona evrov.

Svetovna razstava Expo Dubaj 2020 bo prvič potekala v državah MEASA (Srednji vzhod, Afrika in Južna Azija), na območju s 3,2 milijarde prebivalstva. Udeležilo se ga bo več kot 190 držav sveta, Slovenija pa je bila med prvimi državami, ki so potrdile sodelovanje. "Slovenija želi na svetovni razstavi Expo 2020 poglobiti gospodarsko sodelovanje tako z zalivskimi državami kot širše ter hkrati okrepiti prepoznavnost kot zelene turistične destinacije," so ob objavi ponudbe za izdelavo idejne zasnove za slovenski paviljon pojasnili na gospodarskem ministrstvu.