Startupi 28.3.2019 14:40

Na Ljubljanskem gradu bodo izbrali slovenskega predstavnika za Powerup!

Ljubljana, 28. marca - Prihodnji četrtek bo na Ljubljanskem gradu potekal slovenski predizbor za Powerup!, tekmovanje za startupe iz 24 držav Srednje in Vzhodne Evrope, ki razvijajo inovacije na področju energetike, čistih tehnologij, mobilnosti, kibernetske varnosti ali pametnih mest. Zmagovalec predizbora se bo udeležil finalnega izbora 21. maja v Krakovu.

Ljubljana Nacionalni predizbor za startup tekmovanje PowerUp! Foto: energetika.net

Ljubljana
Nacionalni predizbor za startup tekmovanje PowerUp!
Foto: energetika.net

V Ljubljani se bo za pot na Poljsko potegovalo osem startupov, po predstavitvah pa bo sledil pogovor z nekdanjo evropsko poslanko Romano Jordan in evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki je ob predsedniku Borutu Pahorju tudi častni pokrovitelj dogodka.

Na letošnjem, petem tekmovanju, ki ga organizira evropski pospeševalnik s področja trajnostne energije InnoEnergy, sodeluje skoraj 300 startupov, od tega največ, 46, s Poljske. Poljski sledi Srbija z 29 prijavami, na tretjem mestu pa je Madžarska s 27 prijavami.

Nacionalni predizbori bodo potekali med petkom in 25. aprilom, na velikem finalu v Krakovu, ki se bo odvilo v sklopu konference Impact'19, pa se bo zbralo 14 najboljših startupov, ki se bodo potegovali za glavno nagrado oziroma 50.000 evrov.

Kot je povedal Robert Slavec, soustanovitelj startupa myWater, lanskega zmagovalca nacionalnega predizbora v Sloveniji, jim je sodelovanje na tekmovanju prineslo vrsto priložnosti za sodelovanje v pospeševalnikih, sama pot na finale pa so izkoristili za predstavitev svojega projekta mednarodnim vlagateljem.

"Odziv je bil zelo pozitiven in sklenila sva veliko kontaktov. Sedaj se z InnoEnergyjem pogovarjamo še o nadaljnjem sodelovanju," so njegove besede organizatorji povzeli v sporočilu za javnost.