Startupi #družba 22.3.2019 8:11

Nagrajene tri najbolj perspektivne podjetniške ideje mladih

Ljubljana, 22. marca - V okviru projekta Spodbujamo ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost med mladimi, ki ga izvaja Spirit Slovenija v sodelovanju z Slovenskim podjetniškim skladom, je strokovna komisija izbrala tri najbolj perspektivne ideje dijakov in osnovnošolcev. Te imajo potencial za nadaljnji razvoj in realizacijo, so sporočili iz Spirita.

Ljubljana. Šola, šolarji. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Šola, šolarji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nagradili so ekipe, ki razvijajo nogavice s spominsko peno Ola nogavice, funkcionalni jabolčni sok s super zelišči, vitamini in minerali Heijus ter aplikacijo za preverjanje alergenov v hrani Algiscan. Te so izbrali med 10, ki so jih lani nagradili s 500 evri in trimesečno podporo poslovnih mentorjev, sedaj pa bodo izbrane nagradili še s 1000 evri in dvomesečnim mentorstvom za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje.

Ostale ekipe so razvijale nastavek za posebno glasbilo Pihskalo, napravo za prepoznavanje megle FogCheck, digitalne napisne tablice za evidenco prisotnosti dijakov, posebne personalizirane šolske zvezke Noutbuk, eko nagrobno svečo Plamen, senzor za prepoznavanje količine napitka v kozarcu SmartGlass in personalizirani toaletni papir WiC-papir.

V projektu so sodelovali Gimnazija Novo mesto, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Elektrotehniško-računalniška srednja strokovna šola in tehniška gimnazija, Vegova Ljubljana, Ekonomska šola Nove mesto, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče, gimnazija, Šolski center Postojna, srednja šola in Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, šolski center Novo mesto.

Projekt je nadgradnja aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki jih Spirit izvaja od leta 2013. Tokrat nagrajene so izbrali na podlagi lanskega javnega razpisa za podporo izvajanju dejavnosti s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018.