20.3.2019 15:38

Bulčeva bo v volilni ekipi evropskih liberalcev, ne bo pa kandidirala na evropskih volitvah

Bruselj, 20. marca - Evropska komisarka Violeta Bulc je danes v Bruslju potrdila, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev, ne bo pa kandidirala na evropskih volitvah. Kot članica te ekipe želi spodbujati izzvane liberalne vrednote. Dejavna bo tudi v slovenskem prostoru, kjer bo podpirala vse liberalne stranke, še zlasti pa SMC, je pojasnila.

Belgija, Bruselj. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Bulčeva je ob potrditvi sodelovanja v volilni ekipi evropskih liberalcev izpostavila prepričanje, da so letošnje evropske volitve ene najpomembnejših evropskih volitev v 60-letni zgodovini EU, ter poudarila željo, da na teh volitvah prevladujejo prave vsebine in da skozi konstruktivno debato pokažejo pot naprej tako za EU kot za njene državljanke in državljane.

"To je bil eden glavnih motivov, da sem se pozitivno odzvala na povabilo evropske skupine Alde, da se pridružim sedemčlanskemu teamu, teamu Evrope, katerega glavna naloga bo spodbujati temeljne vrednote EU, ki so liberalne vrednote - človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda. Ti osnovni temelji so tisti, ki trenutno najbolj izzvani," je izpostavila.

Njeno vodilo bo pritegniti h kakovostni razpravi, ki ne bo samo populistično zavajanje s polresnicami ali zelo zastrašujočimi izjavami, ampak soočenje s tematiko, ki nas pesti, in iskanje skupnih rešitev, ki peljejo naprej.

Vse to želi Bulčeva, ki je v sedanji Evropski komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja pristojna za promet, zastopati po vseh članicah in podpreti stranke, ki so del skupine Alde. Pri tem se namerava aktivirati tudi v slovenskem prostoru in podpreti vse liberalne liste, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama, je pojasnila danes v Bruslju.

Ekipa evropskih liberalcev po besedah Bulčeve pokriva različne profile in vloge, posamezni člani bodo imeli različne zadolžitve. Komisarka je še povedala, da se v ekipi dobro počuti, da so v torek že imeli prvo srečanje in da so že izluščili ključne vodilne teme, na konkretnejše informacije pa da je treba počakati na četrtkovo uradno predstavitev ekipe.

Bulčeva je še pojasnila, da na listi SMC kot kandidatka za evropsko poslanko ne bo nastopila, ker se je odločila, da podpre vseevropsko ekipo, ki bo spodbujala liberalne ideje, ter ker želi končati mandat in vse odprte projekte, za katere so težko delali v minulih štirih letih in jih želi pripeljati do konca.

Izpostavila je še, da bo v Sloveniji vse liberalne stranke povabila h konstruktivnemu pogovoru o viziji razvoja EU in umeščanju Slovenije, pri čemer se ji zdijo izjemno pomembne tri teme: prednosti in slabosti četrte industrijske revolucije, podnebne spremembe in socialna pravičnost.

O možnosti, da ji sodelovanje v volilni ekipi evropskih liberalcev prinese drugi komisarski mandat, Bulčeva pravi, da se o tem sploh ne pogovarjajo in da je v tem trenutku njihova ključna zaveza, da odpirajo prava vprašanja, iščejo konstruktivne odgovore in ponudijo liberalni pogled na bodoči razvoj EU. O komisarskem mestu, ki pripada Sloveniji, odloča premier in on se bo odločil, kdo bo najprimernejši kandidat, je dodala. V tem trenutku tudi ni želela ugibati, kateri resor bi bil v prihodnje najboljši za Slovenijo.

Na vprašanje, ali so torej člani liberalne volilne ekipe kandidati za vodilne položaje v institucijah EU, odgovarja z zatrdilom, da so vsi vstopili v to skupino, da okrepijo položaj liberalnih strank v Evropskem parlamentu, da osvetlijo teme, za katere se zavzemajo, ter da spodbujajo odprt in konstruktiven dialog.

V Alde so se kljub številnim ugibanjem o sodelovanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom odločili, da se na volitve podajo ločeno ob usklajevanju glede ključnih tem in da se nato v Evropskem parlamentu povežejo v enotno skupino, je še povedala Bulčeva.

V SMC so pozdravili dejstvo, da bo Bulčeva članica vodilne ekipe Aldeja. "To razumemo kot pomembno priznanje njenemu dosedanjemu delu, kot tudi aktivnostim SMC v Sloveniji in na evropski ravni," so poudarili za STA.

Dodali so, da bodo tako njihova komisarka Violeta Bulc kot SMC s svojo listo v volilni kampanji pred evropskimi volitvami "glasni zagovorniki liberalnih vrednot prihodnosti in glasni kritiki populističnih sil, ki želijo Slovenijo in Evropo vrniti v neke druge čase".

Poleg Bulčeve bodo po neuradnih napovedih v volilni ekipi evropskih liberalcev še evropska komisarka Margrethe Vestager, dolgoletni vodja skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt, bivša italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer ter Madžarka Katalin Cseh.