Mediji 20.3.2019 15:18

Radio Študent bo abrahama srečal v družbi Mimika Orchestra in Laibach

Ljubljana, 20. marca - Petdeset dni pred 50-letnico neprekinjenega oddajanja Radia Študent so na današnji novinarski konferenci, ki so jo prenašali neposredno v eter, radijci predstavili, kaj vse se bo v prestolnici in drugih mestih po državi dogajalo ob njihovem jubileju. Glavni dogodek se bo zgodil 9. maja v Križankah, ko bodo med drugimi nastopili Laibach.

Slavje ob 50-letnici Radia Študent se je začelo že v ponedeljek v kranjski Layerjevi hiši, nadaljevalo se bo v četrtek, na festivalu improvizirane godbe Neposlušno v Španskih borcih, trajalo pa bo skozi vse leto.

Veliko praznovanje obletnice bo 9. maja v ljubljanskih Križankah. Kot je povedal Nik Drozg, zadolžen za glasbeni program ob praznovanju obletnice, bo na odru v preddverju Križank kot prvi nastopil hrvaški akustični punk dvojec Seine, za njim pa bo "na pot plesnih zvokov od Peruja do Bakuja" popeljala domača trojica Jimmy Barka Experience. Obe zasedbi sta predstavnici pomembnih domačih založb rx:tx in Moonlee Records in bosta za to priložnost premierno predstavili novi izdaji.

Na velikem odru poletnega gledališča se bo nato premierno predstavila zagrebško-londonska zasedba Mimika Orchestra, ki jo vodi skladatelj in dirigent Mak Murtić, kot gost pa se ji bo pridružil legendarni vodja zasedbe Haustor Darko Rundek. Zatem bo v preddverju nastopila londonska zasedba Housewives, večer v Križankah pa bo po Drozgovih besedah sklenila "ena redkih, če ne edina domača zasedba, ki kot Radio Študent po desetletjih in desetletjih delovanja ostaja relevantna in aktualna" - Laibach. Koncert bo presek njihove glasbene poti in se ga že veselijo, je po telefonu poudaril član zasedbe Jani Novak, ki je Radiu Študent vse najboljše zaželel iz Nürnberga. "Lepo, da je Radio Študent večen študent," je še dodal.

Poleg glavnega koncerta, ki bo potekal pod geslom V nove zmage, se bodo zgodili še številni manjši koncerti. Glavna koncertna žarišča v sklopu cikla Scena podpiše so poleg omenjene Layerjeve hiše in Zavoda Sploh, ki skrbi za festival Neposlušno, še Stolp 3 v Mariboru, Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Mladinski kulturni klub Bele krajine v Črnomlju, Klub Metulj v Bistrici ob Sotli, festival In memoriam Peter Hafner v Škofji Loki in Mladinski klub Nade Žagar v Ilirski Bistrici. V Ljubljani se bodo praznovanju pridružili še Defonija, Kataman, Level Up, rx:tx, FriForma, Moonlee Records, Druga godba in Jazz festival Ljubljana.

V sklopu praznovanj velja omeniti založniški festival Tresk, ki ga Radio Študent pripravlja na različnih lokacijah po Ljubljani 12. in 13. aprila. Letos je zaznamovan mednarodno in bo poleg domačih založb in izvajalcev vključeval tudi deset založb iz tujine, ki bodo predstavljale mednarodne izvajalce. Poleg obširnega glasbenega programa in sejmišča, ki bo letos na trgu pred Kinom Šiška, bodo čez dan potekale delavnice in okrogle mize, razglašeni bodo tudi zmagovalci natečajev.

Koncerte in Tresk bo obogatil umetniški in diskurzivni program. Odgovorna urednica Polona Torkar je izpostavila razstavo Razpoke v Muzeju sodobne umetnosti, deseto izdajo Odprte radijske platforme Radar, simpozij o teoriji black metala Praznina, manko in uničenje ter simpozij Znanost v porah vsakdana, ki bo otrokom ponudil tudi delavnice.

Kampanjo ob 50-letnici spremlja slogan Podpišem, pri čemer je Polona Torkar poudarila, da se ne želijo preveč ozirati na pretekle dosežke in legende Radia Študent, temveč se želijo s programom v celoti pokloniti vsem akterjem, posameznikom in institucijam v družbenem in kulturnem prostoru Slovenije, ki z vsebinami redno polnijo njihov program.