#družba 20.3.2019 13:08

Napovedan informacijski sistem za podporo volitev

Ljubljana, 20. marca - Minister za javno upravo Rudi Medved in direktor službe državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko sta danes podpisala sporazum o skupnem sodelovanju pri projektu zagotovitve enotnega informacijskega sistema za podporo volitev in referendumov. Sistem naj bi uporabljali od leta 2022, stal pa naj bi okrog milijon in pol evrov.

Ljubljana, DVK. Direktor DVK Dušan Vučko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, DVK.
Direktor DVK Dušan Vučko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Simbolni podpis je zaveza k začetku postopkov za vzpostavitev sistema, ki je po besedah direktorja službe državne volilne komisije nujno potreben in naj bi prinesel racionalnejše, učinkovitejše in hitrejše delo volilnih organov. Ob predhodni zakonski osnovi bi sistem lahko zagotovil tudi podporo pri obveščanju volivcev, elektronske kandidacijske postopke, nudil pa bi tudi podporo pri ugotavljanju izidov glasovanja in njihovemu prikazovanju na spletni strani državne volilne komisije.

"Gre za zelo pomemben korak na poti od besed k dejanjem, da država po toliko letih samostojnosti končno dobi lasten, dober, kakovosten informacijski sistem, ki bo podpiral vse volitve in referendume," je ob tem dejal minister, ki je povedal, da bo celoten sistem volitev tako cenejši, hkrati pa bo država, ki je volitve in referendume do sedaj izvajala s pomočjo treh zunanjih izvajalcev, lastnica in upravljalka novega sistema.

Čeprav je ideja takšnega sistema na državni volilni komisiji od leta 2012, naj bi luč sveta ugledal z letom 2022 in upošteval tudi napovedane spremembe volilnega sistema, je dejal minister.

Finančna sredstva za sistem bosta zagotovila tako ministrstvo kot tudi državna volilna komisija, ki bosta pri projektu sodelovala tudi kadrovsko. V ceno projekta je vključeno tudi vzdrževanje sistema za "nekaj let" njegovega delovanja.

"Informacijska podpora na zadnjih volitvah v državni zbor je stala približno 220.000 evrov, medtem ko za vsake volitve zanjo na Hrvaškem porabijo milijon in pol evrov," je o sedanjih stroških volitev dejal Vučko, ki meni, da bo nov sistem na dolgi rok racionalnejši in vsebinsko bogatejši.