Mediji 19.3.2019 16:54

STA tudi lani zvišala prihodke

Ljubljana, 19. marca - Slovenska tiskovna agencija (STA) je leto 2018 sklenila s 4,05 milijona evrov prihodkov, kar je tri odstotke več kot v 2017, s čimer se nadaljuje dinamika rasti iz prejšnjih let. Rast prihodkov je posledica krepitve tržnih prihodkov, medtem ko se delež proračunskega nadomestila v skupnih prihodkih še naprej zmanjšuje.

Ljubljana. Novinarji, zapiski. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarji, zapiski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tržni prihodki STA so bili tudi na podlagi sodelovanja agencije v različnih projektih in razvojnih partnerstvih ob nespremenjenem nadomestilu za opravljanje javne službe višji za sedem odstotkov, s čimer se je rast glede na predhodno leto še okrepila, je razvidno iz revidiranega letnega poročila STA, s katerim se je danes seznanil nadzorni svet družbe in ga tudi potrdil.

Za toliko kot skupni prihodki, torej za tri odstotke, so se zvišali tudi odhodki, tako da je dobiček dosegel okoli 9000 evrov.

Ustvarjanje kakovostnih informativnih vsebin v slovenskem in angleškem jeziku za naročnike in odjemalce na različnih platformah ostaja glavna usmeritev STA, poudarjajo v vodstvu družbe.

Pri tem znova opozarjajo na dejstvo, da sredstva, ki jih država namenja za delovanje nacionalne tiskovne agencije, že več let ne zadostujejo za izpolnjevanje zakonskih obveznosti. Delež sredstev, ki jih za opravljanje javne službe STA zagotavlja država v obliki proračunskega nadomestila, se je v strukturi prihodkov lani tako znova znižal, in sicer pod 49 odstotkov.

"Pri sledenju naši viziji bomo nadgrajevali kakovost vsebin in uvajali nove tehnološko-razvojne rešitve v delo uredništva, obenem pa še naprej aktivno sodelovali v različnih projektih in razvojnih partnerstvih," je podatke o lanskem poslovanju pospremil direktor STA Bojan Veselinovič.