#družba 16.3.2019 10:01

V nekaterih gorenjskih krajih vzpostavljajo dinamično javno razsvetljavo

Bled, 16. marca - Blejska občina obnavlja oziroma na novo vzpostavlja javno razsvetljavo, pri kateri se jakost svetlobe prilagaja sprehajalcu. Gre za pilotno območje evropskega projekta Dinamične luči - Dynamic Lights, v okviru katerega novo razsvetljavo dobivata tudi Tržič in Jezersko.

Ljubljana.
Dela na javni razsvetljavi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt Dynamic Lights se osredotoča na zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida in izboljšanje energetske učinkovitosti v javni razsvetljavi, ki povzroča šest odstotkov svetovnih emisij ogljikovega dioksida. Veliko konvencionalnih svetil je zato treba nadomestiti z energetsko učinkovitimi lučmi, a javni organi nimajo strateškega pristopa za zamenjavo obstoječe infrastrukture razsvetljave.

Vse bolj aktualna tema svetlobnega onesnaženja in potreba po izboljšanju kakovosti javne razsvetljave prinaša razmišljanja o dinamični razsvetljavi, ki lahko prispeva k povečanju energetske učinkovitosti in kakovosti bivanja v mestnih območjih, navajajo v Regionalni razvojni agenciji Gorenjske - BSC Kranj, kjer so partnerji projekta. Ob tem dodajajo, da so izzivi dinamične razsvetljave manjkajoči pravni okvir za dinamično zatemnitev luči in višji začetni stroški v primerjavi s standardnimi led lučmi.

V projektu, ki se je začel junija 2016 in se zaključuje maja letos, sodeluje 15 projektnih partnerjev iz sedmih držav. Financiran je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, iz transnacionalnega programa Interreg Srednja Evropa, in sicer v višini 2,8 milijona evrov. V Sloveniji bodo v okviru projekta pilotno investicije v dinamično razsvetljavo izvedli na območjih občin Bled, Tržič in Jezersko.

V Tržiču projekt obsega 27.000 evrov vredno rekonstrukcijo obstoječega odseka javne razsvetljave na območju obrtne cone Mlaka, na Jezerskem 16.000 evrov vredno dograditev obstoječega odseka javne razsvetljave v naselju Zgornje Jezersko, na Bledu pa 150.000 evrov vredno dograditev obstoječega odseka javne razsvetljave v parku Vile Bled, v parku Vile Zora in na veslaški promenadi.

Kot poudarjajo na Občini Bled, je poudarek projekta na študiji izvedljivosti, saj želijo takšen tip razsvetljave uvesti na najbolj občutljivih območjih Bleda, predvsem v parkih ob jezeru. Skupaj z gradnjo razsvetljave blejska občina trenutno obnavlja tudi sprehajalne poti. Ob občinski stavbi bodo poti mešanica asfalta z granitom, pod Vilo Bled pa potke ostajajo peščene. V parku Vile Bled poleg tega poteka sanacija vegetacije in postavitev novih klopi.