Podjetja #družba 8.3.2019 14:48

Microsoft Slovenija in IN2 v sodelovanje pri digitalizaciji zdravstva

Portorož, 8. marca - Podjetje Microsoft Slovenija in hrvaška skupina IN2, eno največjih podjetij za programsko opremo v Srednji in Vzhodni Evropi, sta na Zdravstvenem razvojnem forumu v Portorožu podpisala namero o sodelovanju pri razvijanju digitalnih rešitev v zdravstvu.

Portorož, Hotel Slovenija.
Sklepni dan Zdravstvenega razvojnega foruma 2019 v organizaciji družbe Planet GV.
Novinarska konferenca o nujnosti digitalne preobrazbe v zdravstvu, ki sta jo pripravlili skupina IN2 in družba Microsoft Slovenija ob podpisu namere o sodelovanju na tem področju.
Generalna direktorica Microsofta Slovenija Barbara Domicelj in Denis Jašarević iz podjetja IN2.
Foto: STA

Kot je ob podpisu namere povedala Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija, se Slovenija in tudi ostale razvite države v zdravstvu soočajo s podobnimi težavami, ki izhajajo iz staranja prebivalstva.

Pojavlja se pomanjkanje zdravstvenih kadrov, hkrati "pa se soočamo z eksplozijo podatkov, povezanih z zdravstvom". Pri tem pa se odpira vprašanje, kako te podatke čim bolj kakovostno obdelati in uporabiti. Po besedah direktorice Microsofta Slovenija je to vprašanje ključnega pomena, saj zdravstvo sodi med panoge, ki so doslej manj uspešno izkoriščale napredek tehnologije za dvig uspešnosti.

"V Microsoftu verjamemo, da je ravno zdravstvo danes tista panoga, kjer si lahko obetamo največje prednosti od uvedbe sodobnih digitalnih tehnologij v vse procese in na vseh ravneh. Z vključitvijo digitalnih tehnologij lahko državljanom zagotovimo bolj učinkovito zdravstveno obravnavo ob nižjih stroških in s tem vsem omogočimo višjo kakovost življenja," je poudarila.

V Microsoftu so definirali štiri temelje digitalne preobrazbe v zdravstvu: večjo vključenost bolnikov v skrbi za zdravje, večjo učinkovitost zdravstvenih ekip, optimizacijo kliničnih postopkov in preobrazbo celotnega sistema obravnave bolnikov.

Da bi dosegli kar najboljše rezultate s povezavo svojih tehnologij in platform s specifičnimi znanji, izkušnjami in poznavanjem lokalnega trga, se Microsoft po vsem svetu povezuje s partnerji, kot je v tem primeru skupina IN2, ki je v Sloveniji prisotna od leta 1996.

Skupina je po besedah Denisa Jašarevića, izvršnega direktorja za zdravstvo pri IN2, svoj zdravstveni informacijski sistem vpeljala v več kot 40 institucij po svetu, sodelovanje z Microsoftom pa jim zagotavlja razvoj rešitev na najsodobnejših tehnologijah in orodjih za analitiko in poslovno inteligenco.

Skupina IN2 je poleg tega s podjetjema Sicom in Pošta Slovenije ter špansko družbo Tich Consulting ustanovila konzorcij, s katerim bodo nudili integrirano rešitev za zdravstvene ustanove: bolnišnični informacijski sistem, lokaliziran poslovni informacijski sistem in infrastrukturo v zasebnem oblaku.