19.3.2019 9:22

Literarni natečaj Lapis Histriae letos na temo Pogum

Ljubljana, 19. marca - V sklopu 20. mednarodnega obmejnega srečanja Forum Tomizza je objavljen 14. mednarodni literarni natečaj za kratko prozo Lapis Histriae. Tema letošnjega razpisa je Pogum, avtorji pa morajo svoje zgodbe poslati do 30. marca.

Ljubljana. Šolske potrebščine, nalivno pero. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šolske potrebščine, nalivno pero.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Koliko poguma mora imeti pregnanec, begunec za pot v neznano, v imaginarno zahodno boljše življenje? Koliko poguma mora imeti delavec, žrtev tranzicije, da se odloči za protest in stavko? Kolikšno hrabrost mora pokazati novinar, pisatelj, umetnik, ko se izpostavi in javno izreče ne novim fašizmom, izkoriščanju in medijskim manipulacijam? O tem naj razmislijo avtorji, ki želijo svoje kratke zgodbe poslati na natečaj.

Med razpisnimi pogoji je navedeno, da mora biti delo izvirno in neobjavljeno, ne sme pa biti daljše od 27.000 znakov in ne krajše od 5000 znakov s presledki. Napisano je lahko v vseh jezikih širše regije - slovenski, italijanski, hrvaški, srbski, bosanski in črnogorski, avtorji pa lahko konkurirajo le z enim delom.

Zmagovalno besedilo bo nagrajeno z umetniško skulpturo Lapis Histriae in denarno nagrado v višini 1000 evrov, podeljeno pa bo v sklopu 20. Foruma Tomizza, in sicer 17. maja v Umagu.