Podjetja 1.3.2019 16:50

Hisense namerava novo tovarno televizorjev v Velenju odpreti konec leta 2020

Velenje, 1. marca - Hisense namerava novo tovarno televizorjev na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020. V okviru gradnje tovarne, ki naj bi stala nekaj deset milijonov evrov, so izvajalci pravkar zaključili arheološka izkopavanja na 3,5 hektarja veliki lokaciji, kjer bo stal objekt. Naslednji korak je vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

ZDA, Las Vegas.
Kitajska skupina Hisense.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kitajski Hisense, ki je Gorenje prevzel lani, je arheološka dela naročil in opravil še pred oddajo vloge za pridobitev gradbene dokumentacije. Ker je Zavod RS za varstvo kulturne dediščine območje bodoče tovarne že pred leti označil kot znano arheološko najdišče, so se v podjetju namreč odločili, da že vnaprej opravijo vse potrebne aktivnosti za pridobitev obveznega kulturnovarstvenega soglasja, so za STA povedali v Gorenju.

Tako so se izognili morebitnim zamudam zaradi poznejših obveznih izkopavanj, ki bi se lahko glede na nepredvidene najdbe zavlekla.

Začetna zmogljivost nove tovarne televizijskih sprejemnikov bo milijon naprav letno, v njej pa naj bi zaposlili med 300 in 400 ljudi.

Na vprašanje, kako je z morebitno finančno podporo države za investicijo v novo tovarno, so v Gorenju povedali, da je o podpori še prezgodaj govoriti in da ni še nič dogovorjeno.

Na gospodarskem ministrstvu so za STA povedali, da glede investicijskih aktivnosti Hisensa in Gorenja niso seznanjeni s podrobnim poslovnim in investicijskih načrtom.

Ministrstvo lahko podjetje informira o možnostih, pogojih in postopkih pridobivanja investicijskih spodbud. Če bo podjetje izkazalo interes za pridobitev investicije podpore, bo moralo tako kot vsako drugo podjetje vložiti vlogo za pridobitev podpore v skladu z zakonom, so pojasnili.

Dodali so, da vlogo nato obravnava neodvisna ocenjevalna komisija po pogojih in merilih, določenih v zakonu o spodbujanju investicij. Ministrstvo sicer pozdravlja tako domače kot tuje potencialne nove investicije, ki v Sloveniji ustvarjajo nova delovna mesta, dodajajo vrednost gospodarstvu, prinašajo nova znanja in tehnologijo ter imajo druge pozitivne multiplikativne učinke.

Vrednost naložbe v novo tovarno bo nekaj deset milijonov evrov, pri čemer je v igri še več različic izvedbe. Več bodo o vrednosti naložbe povedali, ko bodo pridobili vso dokumentacijo, so še dodali v Gorenju.

V enem največjih slovenskih izvoznikov sicer trenutno poteka preoblikovanje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Lani se je družba tudi umaknila z Ljubljanske borze.