Podjetja Turizem 27.2.2019 8:35

Podeljen prvi certifikat za proizvodnjo zaščitene slovenske potice

Ljubljana, 27. februarja - Potem ko je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano decembra 2017 zaščitilo ime Slovenska potica z zajamčeno tradicionalno posebnostjo, je bil ta teden podeljen prvi certifikat za proizvodnjo. Tega je prejela Janja Štrumbelj iz Škofljice pri Ljubljani, lastnica blagovne znamke lePotica.

Ljubljana.
Slovenska potica.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Slovenska potica je pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto, so ob tem spomnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ki je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in kot taka predstavlja slovensko narodno sladico.

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da proizvodnja ni geografsko omejena, torej se Slovenska potica lahko proizvaja kjerkoli, pogoj za uporabo zaščitenega imena Slovenska potica pa je certifikat, ki dokazuje, da je potica proizvedena natančno tako, kot je predpisano v t.i. potrjeni specifikaciji za Slovensko potico.

Štrumbeljeva je certifikat prejela v ponedeljek, podelil ji ga je certifikacijski organ Bureau Veritas.

Vlogo za zaščito Slovenske potice so sicer na ministrstvo naslovile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Potem ko je je ministrstvo zaščitilo konec leta 2017, pa je vloga za zaščito Slovenske potice trenutno v postopku pri Evropski komisiji.