#družba 3.3.2019 8:21

Razvojna agencija Sotla s projektom pametnih vasi za ohranjanje podeželja

Šmarje pri Jelšah, 3. marca - Razvojna agencija Sotla od začetka tega leta pa do konca junija leta 2020 sodeluje v projektu kmetijskega ministrstva Pametne vasi za jutri. Poudarek je na ohranitvi slovenskega podeželja, da ostane in postane vitalno, razvito, poseljeno ter omogoča kakovostno bivanje za danes in jutri, so za STA povedali na agenciji Sotla.

Dobrepolje.
Kmetijstvo, podeželje, kmetica, solata, zelenjava, pridelovanje zelenjave.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po besedah vodje projekta na Razvojni agenciji Sotla Anite Čebular, se projekt nanaša na reševanje problema zmanjševanja poseljenosti podeželja. Namen projekta, katerega vrednost je ocenjena na skoraj 450.000 evrov, je tudi oblikovanje pilotnih modelov pametnih rešitev, ki ohranjajo podeželje živo, in povezati lokalne pridelovalce ter potrošnike zaradi usposabljanja iz različnih ciljno usmerjenih področjih.

Razvojna agencija bo skupaj s še preostalimi štirimi partnerji v projektu, ki ga vodi Lokalna akcijska skupina Krško, opravila analizo obstoječih možnosti za vzpostavitev koncepta Pametnih vasi, oblikovali bodo programe vasi za starejše, ogledali si bodo primere dobrih praks ter izvedli usposabljanje za boljšo uporabo pametnih rešitev na podeželju.

V EU tehnološke spremembe predstavljajo velik izziv za podeželje. Da bi to lahko ustrezno odgovorilo nanje, je treba oblikovati nekatere nove koncepte, med katerimi velja izpostaviti koncept t.i. Pametne vasi za jutri.

Skupni izziv operacije sodelovanja je ohranitev slovenskega podeželja, da ostane in postane vitalno, razvito, poseljeno ter omogoča kakovostno bivanje za danes in jutri. Operacija se nanaša na reševanje problema, ki ga opredeljuje tudi Program razvoja podeželja 2014-2020, to je zmanjševanje poseljenosti podeželja.

"Če ne bomo sistematično pristopili k reševanju omenjenega problema, lahko zmanjševanje poseljenosti podeželja privede do družbeno nezaželenega praznjenja območij, zato v operaciji zasledujemo cilj ohranjanja vitalnosti podeželskih območij, na eni strani z infrastrukturno ureditvijo, na drugi strani pa z razvojem pametnih konceptov kulturnih, prostočasnih in drugih dejavnosti, ki ohranjajo podeželje živo," navajajo na razvojni agenciji.

Posebno pozornost pa bodo partnerji v projektu namenili vključevanju starejših in medgeneracijskem povezovanju, saj se podeželje sooča s hitrim staranjem prebivalstva, ki ga je treba ustrezno reševati.