21.2.2019 17:22

V Indoneziji znova odkrili dolgo izgubljeno orjaško čebelo

Džakarta, 21. februarja - Znanstveniki so v Indoneziji znova odkrili največjo čebelo na svetu, ki so jo nazadnje videli leta 1981. Primerke Wallacove orjaške čebele (Megachile Pluto) so odkrili januarja na otočju Severni Moluki.

Znanstveniki so danes objavili fotografije in video panja in matice. Po njihovih besedah gre za "sveti gral" med odkritji živalskih vrst.

"Sredi tako dobro dokumentiranega globalnega upada raznovrstnosti žuželk je čudovito odkritje, da se ta vrsta še drži," je dejal član ekipe znanstvenikov in profesor na sydneyjski univerzi Simon Robson. Odkritje vzbuja upanje, da ta redka vrsta čebel živi tudi v drugih gozdovih na tem območju.

Samice te čebele lahko merijo do 3,8 centimetra z razponom kril več kot šest centimetrov. Samci pa so veliki približno 2,3 centimetra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čebela je poimenovana po britanskem naravoslovcu Alfredu Russelu Wallacu, ki je skupaj s Charlesom Darwinom razvil teorijo evolucije z naravno selekcijo.

Wallace je prve primerke teh čebel zbral leta 1858 med raziskovanjem indonezijskega otoka Bacan. Nato so dolgo časa domnevali, da je ta vrsta izumrla, vendar jo je leta 1981 znova odkril ameriški entomolog Adam Messer, ki je našel šest panjev na Bacanu in dveh bližnjih otokih. Od takrat naprej jih niso več videli.

Raziskovalec z univerze v Princetonu Eli Wyman je dejal, da je Messnerjevo odkritje ponudilo določen vpogled v to vrsto, "a o tej izjemni žuželki še vedno ne vemo skoraj nič".

"Upam, da bo ponovno odkritje sprožilo raziskavo, ki nam bo omogočila globlje razumevanje te edinstvene čebele in jo zaščitila pred izumrtjem," je dodal Wyman.

Sekanje gozdov za kmetijstvo v Indoneziji ogroža številne živalske vrste. Med letoma 2001 in 2017 je ta azijska država izgubila okoli 15 odstotkov svojih gozdov.