#družba 19.2.2019 12:53

Dekleta bodo namesto na snegu deskala na internetu

Ljubljana, 19. februarja - Iniciativa Code Week in Zavod Poligon skupaj s partnerji med zimskimi počitnicami prihodnji teden organizirata brezplačno šolo programiranja za 15 deklet iz socialno ogroženih družin. Dekleta bodo med zimskimi počitnicami namesto na snegu deskala na internetu, so sporočili organizatorji.

Ljubljana. Zimska šola programiranja za dekleta. Foto: Code Week

Ljubljana.
Zimska šola programiranja za dekleta.
Foto: Code Week

Ljubljana. Zimska šola programiranja za dekleta. Foto: Tina Lagler / Rampa Lab

Ljubljana.
Zimska šola programiranja za dekleta.
Foto: Tina Lagler / Rampa Lab

Med 25. februarjem in 1. marcem bodo dekleta v Poligon kreativnem centru spoznala osnove programiranja računalniških igric, se preizkusila v izdelovanju elektronskih vremenskih postaj in pametnih oblačil, debatirala bodo o odgovorni in etični rabi tehnologije ter na Institutu Jožef Stefan (IJS) spoznavala uporabo računalništva v znanosti.

Zimska šola programiranja za punce je nastala tudi kot odgovor na pomanjkanje sistematičnega digitalnega opismenjevanja med slovenskimi mladimi in na majhno zastopanost deklet na tečajih računalništva. Računalniške vsebine namreč prevečkrat dosežejo le fante. Premalokrat pa v stik z digitalnim opismenjevanjem pridejo dekleta, saj jih nagovarja premalo programov.

Zimska šola programiranja za punce dokazuje, da mit o nizkem interesu deklet za tehnologijo ne drži. Programiranje in računalniki nedvomno zanimajo punce, saj so bila vsa prosta mesta za zimsko počitniško šolo zapolnjena že v nekaj dneh od napovednika v januarju, so sporočili organizatorji.

Zaradi velikega zanimanja za učenje digitalnih veščin bodo v Poligonu od marca pa vse do poletnih počitnic ob sobotah dopoldne prirejali delavnice digitalnega opismenjevanja za dekleta in fante. Lotili se bodo programiranja, oblikovanja računalniških iger, elektronike, e-oblačil in glasbil. Med ustvarjanjem digitalnih izdelkov se bodo mladi zabavali in osvajali osnove programiranja, računalništva, elektronike ter odgovorne rabe tehnologije.

V projektu brezplačne šole sodelujejo iniciativa Code Week in Zavod Poligon v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, FabLab mrežo Slovenije, Rampa Labom, Zavodom Državljan D, Institutom Jožef Stefan in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.