15.2.2019 14:24

Bruselj pozdravlja dogovor o Digitalni Evropi 2021-2027

Bruselj, 15. februarja - Evropska komisija je v četrtek pozdravila začasni politični dogovor Evropskega parlamenta in Sveta EU o sploh prvem programu Digitalna Evropa, ki je del predloga za proračun EU za leta 2021-2027. Program, ki so ga predstavili junija lani, je vreden 9,2 milijarde evrov in zajema naložbe v pet ključnih digitalnih področij.

Nemčija, Berlin. Zastava Evropske Unije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Zastava Evropske Unije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Program se osredotoča na področja, kjer samostojno delovanje držav članic ne more prinesti uspeha, hkrati pa ocenjujejo, da bo imela javna finančna podpora največji doseg. Izpostavili so pet področij, in sicer superračunalnike, umetno inteligenco, kibernetsko varnost in zaupanje, digitalne spretnosti ter uporabo digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi.

Kot so zapisali v predstavitvi programa, bo za področje superračunalnikov namenjenih 2,7 milijarde evrov, za umetno inteligenco 2,5 milijarde, za kibernetsko varnost dve milijardi, za digitalne sposobnosti 700 milijonov, za široko uporabo tehnologij pa 1.3 milijarde evrov.

Podpredsednik Evropske komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip je dogovor parlamenta in sveta pozdravil in poudaril, da bodo v sklopu programa investirali v digitalne zmogljivosti in infrastrukturo, da bi pomagali državljanom, podjetjem in regijam pri "razcvetu v današnjem hiper-povezanem svetu" in zagotovili, da bo Evropa ostala konkurenčna na globalni ravni.

"Zdaj, ko je bil dosežen ta dogovor, pa je nujno, da kar najhitreje napredujemo s pogajanji o naslednjem večletnem proračunu, da bomo lahko s tem programom začeli pravočasno in z določenim proračunom," je dodal.

Evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo Mariya Gabriel pa je dejala, da bo EU v sklopu tega programa investirala v ključne strateške digitalne zmogljivosti, hkrati pa bodo v ospredju programa državljani EU. "Program Digitalna Evropa bo igral ključno vlogo in pomagal pri digitalni transformaciji tako našega gospodarstva kot družbe," je dodala.