Podjetja 12.2.2019 18:56

Leben na Finskem napovedal ambiciozne cilje Slovenije pri krožnem gospodarstvu

Ljubljana, 12. februarja - Minister za okolje in prostor Jure Leben je na neformalnem sestanku več evropskih ministrov na Finskem poudaril pomen krožnega gospodarstva pri preoblikovanju EU v konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Slovenija želi biti po njegovih besedah v svojih ciljih ambiciozna, saj bodo sicer potrebne spremembe prepočasne.

Ljubljana. Minister za okolje in prostor Jure Leben. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za okolje in prostor Jure Leben.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Leben se je neformalnega dvodnevnega obiska v Espooju udeležil na povabilo finskega kolega Kimma Tiilikainena. Na sestanku so poleg njiju sodelovali še ministri in državni sekretarji iz Nemčije, Švedske, Luksemburga, Slovaške in Nizozemske so sporočili iz ministrstva.

Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi mnenj o prihodnjih ukrepih na ravni EU za spodbujanje krožnega gospodarstva kot gonila za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, obenem pa tudi doseganje gospodarske rasti in konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Poseben poudarek v razpravi je bil osredotočen na simbiozo med krožnim gospodarstvom in podnebnimi spremembami ter mestom in njihovim razvojnim priložnostim v luči krožnega gospodarstva, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost. Eno izmed področij, ki ga bo potrebno v prihodnosti nasloviti, je tudi zapiranje zanke v tekstilni industriji.

"Področje tekstilne industrije predstavlja velik potencial tako na EU kot globalni ravni za uveljavitev in promocijo trajnostnih vzorcev potrošnje. Prav tako bo v povezavi s tekstilno industrijo potrebno nasloviti tudi vprašanje kemikalij ter drugih snovi, ki negativno vplivajo na okolje ter zdravje ljudi," so pojasnili.

Leben je na sestanku poudaril pomen krožnega gospodarstva pri preoblikovanju EU v konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Dolgoročna podnebna vizija 2050, ki jo je Evropska komisija predstavila novembra lani, mora temeljiti na krožnem gospodarstvu, če želimo dosegati podnebne cilje ter z viri učinkovito Evropo, so dodali na okoljskem ministrstvu.

Slovenski kažipot za krožno gospodarstvo je po Lebnovi oceni dobra osnova za nadaljnje delo, ki pa ga bo treba podkrepiti s praktičnimi primeri in rešitvami za podjetja. "EU mora nadaljevati z začrtano potjo, pri čemer bo tudi Slovenija na regionalni ravni usmerjala proces aktivne podpore in promocije krožnemu gospodarstvu. Slovenija si želi biti v svojih ciljih ambiciozna, saj bodo sicer potrebne spremembe prepočasne, da bi lahko brez velikih stroškov in naporov ohranili dobro stanje okolja, Lebna povzemajo na ministrstvu.

Namen sestanka podobno mislečih držav je bil sicer tudi priprava skupnih predlogov ter pobud prihodnji sestavi Evropske komisije za področje krožnega gospodarstva. Finska, ki bo prevzela predsedovanje Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta, bo krožno gospodarstvo uvrstila med osrednje prioritete njenega predsedovanja.