Mediji 10.2.2019 22:02

Tednik Družina v prenovljeni podobi

Ljubljana, 10. februarja - Osrednji slovenski katoliški časopis Družina, ki izhaja enkrat tedensko, je po osmih letih doživel celovito prenovo. "Osrednji katoliški tednik si je po osmih letih nadel novo podobo, ki bo, tako upamo, pripomogla k večji preglednosti in lažjemu branju," je ob tej priložnosti zapisal odgovorni urednik tednika Boštjan Debevec.

Ljubljana.
Prenovljen katoliški tednik Družina.
Foto: STA

Ljubljana.
Prenovljen katoliški tednik Družina.
Foto: STA

"Pri tem si nikakor ne domišljamo, da bi bila nova oblika sama po sebi tudi že zagotovilo za kakovost. S prenovo se želimo predvsem približati vam, vašim otrokom, sorodnikom, prijateljem. Zanimajo nas vsebine, ki jih narekuje življenje," je nadaljeval in dodal, da bodo v tedniku še naprej prinašali vesti o življenju Cerkve na Slovenskem in po svetu ter odkrivali nove spodbude in projekte.

Grafični oblikovalec Robert Rebernak je medtem pojasnil, da so se pri grafični prenovi Družine ravnali po sodobnih smernicah v časopisni periodiki, ki izhajajo iz spremenjenih navad povprečnega bralca.

"Današnji bralec časopisov ima, delno pod vplivom interneta in pospešenega življenjskega ritma, vedno manj časa za potrpežljivo in daljše branje obsežnejših člankov. Nagiba se k branju večjega števila krajših besedil, ki pa so bogato opremljena s fotografijami, ilustracijami, v katerih že na prvi pogled pridobi pomembne podatke," je zapisal Rebernak.

Pri prenovi so si pomagali tudi z analizo tujih katoliških revij in časopisov (La Croix, Gosc, Famille Chretienne), pa tudi primeri drugih publikacij, ki so v svetu znane po odlični časopisni grafiki.

Kot temeljne značilnosti nove postavitve Družine izpostavljajo večjo prosojnost časopisa, odstranitev enoličnosti velikih besedilnih blokov, povečano število ilustriranih vsebin (fotografij, grafikonov, prikazov v številkah, izpostavljenih navedkov) v razmerju z obsegom besedila, uporabo več velikih fotografij (namesto velikega števila majhnih) in bolj izrazit kontrast med naslovom in besedilom.

Tednik Družina je bil najprej list goriške administrature, ki pa je kmalu prerasel v slovenski verski časopis. Izhajal je štirinajstdnevno. Leta 1972 je Družina začela izhajati tedensko, bogatejši pa sta postajali tudi njena vsebina in oblika. Leta 1995 je tednik povečal obseg na 24 strani, jeseni leta 1998 pa na 32 strani, piše na spletni strani Družine.

"Družina v luči katoliškega družbenega nauka obravnava vsa področja življenja, na poseben način pa je namenjena slovenskim družinam doma in po svetu. Zato ima tudi posebno mesečno prilogo Naša družina. Na svojih tedenskih straneh prinašamo novice iz življenja Cerkve v Sloveniji in v svetu, objavljamo komentarje, reportaže, poročamo o kulturnih dogodkih in množici drugega, kar je pomembno za slovenskega kristjana," so o sebi zapisali v Družini.