Podjetja 7.2.2019 13:12

Gorenje se bo preoblikovalo v družbo z omejeno odgovornostjo

Velenje, 7. februarja - Gorenje se bo po sklepu današnje skupščine preoblikovalo iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Preoblikovanje pomeni zaključek prevzemnega postopka s kitajsko družbo Hisense kot edinim preostalim delničarjem in prinaša preprostejše upravljanje, so sporočili iz Gorenja.

Velenje.
Sedež podjetja Gorenje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Gorenje bo vodil kolegij direktorjev pod vodstvom Franja Bobinca skupaj s poslovodstvom, v katerem je poleg dveh glavnih direktorjev Lana Lina in Chaoa Liuja še pet dosedanjih članov uprave Stanka Pejanović, Tomaž Korošec, Hanson Han, Lu Hou in Saša Marković, ki bodo imenovani za izvršne podpredsednike družbe. Dosedanji član uprave Žiga Debeljak pa bo direktor za korporativne finance in digitalno poslovanje.

Gorenje z enotirnim upravljanjem poenostavlja organizacijo družbe, kar bo ob konsolidiranem lastništvu omogočilo bolj učinkovito vodenje in sprejemanje odločitev znotraj družbe, so ocenili. To prinaša tudi boljše izkoriščanje sinergij s Hisensom, hkrati pa večje osredotočanje na razvoj, oblikovanje in prodajo izdelkov.

Bobinac bo poleg funkcije predsednika kolegija direktorjev še naprej opravljal tudi novo funkcijo podpredsednika za globalni marketing v Hisense International, na katero je bil imenovan lani. "S preoblikovanjem Gorenja v družbo z omejeno odgovornostjo zaključujemo uspešen postopek iskanja strateškega lastnika. Gorenje je lastniško konsolidirano, s Hisensom kot novim lastnikom in poenostavljenim upravljanjem pa postavljamo kakovostne temelje za razvoj skupine Gorenje, njenih blagovnih znamk ter s tem za prihodnost več kot 11.000 zaposlenih," je dejal Bobinac.

Gorenje s svojimi lokacijami v Evropi postaja pomemben razvojni in proizvodni center v skupini Hisense. V Velenju že potekajo tudi aktivnosti za začetek gradnje nove tovarne televizijskih aparatov, prav tako nameravajo z dodatno tovarno razširiti proizvodno hladilnikov v Valjevu.

Gorenje, ki je od maja lani v 95,42-odstotni lasti kitajskega Hisense, je pripravljeno za denarno odpravnino prevzeti poslovne deleže delničarjev, ki se ne strinjajo s preoblikovanjem družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Odpravnina znaša 12 evrov, kolikor je Hisense delničarjem ponudil tudi v prevzemni ponudbi za Gorenje. Novi lastnik je lani delnice Gorenja umaknil z Ljubljanske in Varšavske borze.