Slovenija 5.2.2019 0:30

Predlog rebalansa začenja parlamentarno pot

Ljubljana, 5. februarja - Zainteresirana delovna telesa DZ danes začenjajo obravnavo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se zvišujejo tako odhodki kot tudi prihodki. Kot prva se bosta z dokumentom seznanila odbora za izobraževanje in infrastrukturo, glasovanje pa je pričakovati na redni februarski seji DZ, ki se bo začela 4. marca.

Ljubljana. Državni zbor, seja, komisija DZ, odbor DZ. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Državni zbor, seja, komisija DZ, odbor DZ.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Proračun za leto 2019 je DZ sprejel že novembra 2017, lani pa so bile med letom državni blagajni naložene nekatere dodatne obveznosti. Sklenjen je bil denimo dogovor glede politike plač v javnem sektorju, sprejet zakon o socialnovarstvenih prejemkih ter dogovorjena višja povprečnina za občine in letni dodatek za upokojence.

Vlada Marjana Šarca je mandat nastopila septembra, zato predloga sprememb proračuna ni mogla pripraviti že jeseni. Izhodišča za pripravo rebalansa je tako sprejela šele decembra, ko je odhodke vseh proračunskih uporabnikov skupaj prvič doslej določila v višini nad deset milijard evrov.

Odhodki proračuna so po novem določeni v višini 10,16 milijarde evrov, kar je 463 milijonov evrov oz. 4,8 odstotka več, kot je zapisano v veljavnem proračunu. Še bolj se zvišujejo pričakovani prihodki, namreč za 599 milijonov evrov oz. 6,2 odstotka. V državno blagajno se bo po teh načrtih letos steklo 10,35 milijarde evrov.

Državna blagajna naj bi tako leto končala s 193,6 milijona evrov presežka, kar predstavlja 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda.