#družba 30.1.2019 13:35

Šestina uporabnikov brez varnostne zaščite pametnega telefona

Ljubljana, 30. januarja - Večina ali 87 odstotkov uporabnikov interneta, starih med 16 in 74 let, je po najnovejših podatkih statističnega urada uporabljalo pametni telefon. Dobra šestina uporabnikov ga je uporabljala brez kakršnegakoli varnostnega programa, dobra četrtina pa naloženim aplikacijam ni omejila ali zavrnila dostopa do zasebnih podatkov.

Ljubljana. Uporaba pametnih telefonov, mobilni internet, telekomunikacije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Uporaba pametnih telefonov, mobilni internet, telekomunikacije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ugotovil statistični urad na podlagi ankete v prvem lanskem četrtletju, ki se je nanašala na obdobje zadnjih 12 mesecev, jih je 57 odstotkov na pametnem telefonu uporabljalo varnostni program, ki je bil naložen ali ponujen skupaj z operacijskim sistemom, 10 odstotkov si ga je namestilo samih, 16 odstotkov ga ni uporabljalo, 20 odstotkov pa jih ni vedelo, ali je ta naložen na njihov pametni telefon ali ne.

Med tistimi, ki so uporabljali internet in pametni telefon, je bila polovica takšnih, ki so mobilnim aplikacijam, nameščenim na pametni telefon, vsaj enkrat omejili ali zavrnili dostop do svojih zasebnih podatkov. 29 odstotkov je bilo takih, ki niso nikoli omejili ali zavrnili tega dostopa, osem odstotkov pa jih sploh ni vedelo, da to lahko naredijo.

Po starostnih skupinah so dostop do zasebnih podatkov najbolj ali v 66 odstotkih omejili uporabniki, stari med 16 in 24 let. Odstotek je nato padal in najnižjo številko oz. 29 odstotkov zabeležil med uporabniki, starimi med 65 do 74 let.

Zaradi virusov ali drugih sovražnih programov se je to, da so izgubili podatke na pametnem telefonu, zgodilo povprečno štirim uporabnikom pametnega telefona na 100 uporabnikov.

Večina je za identifikacijski postopek prijave uporabljala uporabniško ime in geslo, tretjina je uporabniški račun na družabnih omrežjih uporabljala tudi za druge storitve. Četrtina je uporabljala postopke s prejemom kode v SMS-sporočilu, petina je uporabljala digitalni certifikat, ki se uporablja z bralnikom kartic, približno šestina pa je uporabljala enkratni generator gesel.

Kot so še navedli v statističnem uradu, je imelo dostop do interneta 87 odstotkov gospodinjstev, redno pa ga je uporabljalo 80 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 let. Te so v 85 odstotkih do njega dostopale prek pametnega telefona. Ta način je bil najbolj priljubljen v najmlajši starostni skupini in najmanj v najstarejši.

Redni uporabniki interneta so do njega dostopali prek prenosnega računalnika (63 odstotkov), namiznega računalnika (48 odstotkov) in tabličnega računalnika (25 odstotkov). Z drugih mobilnih naprav, kot so igralne konzole, e-bralnik in pametne ure, so do interneta dostopali štirje odstotki rednih uporabnikov. Tu je bil delež najvišji med 16- in 24-letniki.

Uporabniki so pametni telefon v 96 odstotkih uporabljali za pošiljanje oz. prejemanje sporočil. Sledili so uporaba kamere, ure, budilke, interneta, svetilke, koledarja, e-pošte, zemljevida, družbenih omrežij, glasbe, internetnega klica in iger.