23.1.2019 14:39

Zveza potrošnikov opozarja na nedokazane in zavajajoče navedbe glede prehranskih dopolnil za razstrupljanje telesa

Ljubljana, 23. januarja - Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh, so mikavni, a naše telo ne deluje tako, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas ter zdravo in uravnoteženo prehrano, poudarjajo v zvezi potrošnikov.

Ljubljana. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Označbe na prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe, so v okviru tržnega pregleda ugotovili pri zvezi potrošnikov. Po njihovi oceni je trg s prehranskimi dopolnili premalo nadzorovan, pozitivni učinki na razstrupljanje telesa za uporabljene rastlinske učinkovine pa niso dokazani oziroma jih Evropska agencija za zdravila ali Evropska agencijo za varno hrano še nista odobrili.

Pregledali so 10 različnih izdelkov. Kot ugotavljajo, jih ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju predvsem jeter ali celega telesa. Tako na embalaži kot na spletnih straneh obljubljajo popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, boljše počutje in več energije po "tretmaju".

"Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov pegastega badlja, izvlečke iz listov artičoke, korenike kurkume, med sestavinami smo našli tudi sivko, algo klorela, spirulino in izvlečke popra, korenine regrata, golostebelnega korena, rmana, breze. Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki," je opozorila Anja Zupan z zveze potrošnikov.

Poleg učinkovin pregledani izdelki vsebujejo tudi številne dodatke, na primer različna sredstva za povečanje prostornine (koruzni dekstrini, rižev koncentrat, maltodekstrin in kalcijev fosfat). V nekaterih izdelkih je polnila celo več kot same učinkovine, v kapsulah so našli tudi različna sredstva proti sprijemanju in tudi barvila. Na izdelkih tudi ni podatkov o negativnih učinkih teh dodatkov na zdravje, so izpostavili na zvezi potrošnikov.

Po navedbah Sama Krefta, ki na ljubljanski fakulteti za farmacijo raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora, je strokovno gledano razstrupljanje proces, ki stalno poteka v našem telesu. Ta proces je neizogiben, saj smo strupom izpostavljeni že od nekdaj, tudi ko smo živeli v še neokrnjenem okolju, je še opozoril.

Za dolgoročno "razstrupitev" je najpomembnejša vsakodnevna zdrava prehrana, ki ne pomeni le zelenjavnih juh in čudežnih zelenjavnih napitkov, temveč zdravo uravnoteženo prehrano. Samo sprememba prehrane, dovolj tekočine in gibanje lahko zares izboljšajo zdravje in nas "razstrupijo", tako opominjajo na zvezi potrošnikov.

Tistim, ki menijo, da potrebujejo "detox tretma", na zvezi potrošnikov priporočajo uživanje večjih količin sadja in zelenjave.