Podjetja #družba 18.1.2019 12:51

Na RoglIT o smeri vrtenja IKT-sveta v letu 2019

Maribor, 18. januarja - V Mariboru danes poteka RoglIT, prvi večji slovenski informacijsko-tehnološki (IT) dogodek v novem letu, na katerem organizatorji, podjetje Unistar Pro, po besedah izvršnega direktorja družbe Pavleta Jazbeca poskušajo predstaviti, "kam se po našem mnenju vrti celoten svet IKT" in kakšne izzive predstavljajo spremenjeni procesi.

Maribor, Hotel Habakuk.
Informacijsko tehnološki dogodek RoglIT 2019.
Foto: Naum Dretnik/STA

Maribor, Hotel Habakuk.
Informacijsko tehnološki dogodek RoglIT 2019.
Foto: Naum Dretnik/STA

Maribor, Hotel Habakuk.
Informacijsko tehnološki dogodek RoglIT 2019.
Foto: Naum Dretnik/STA

Maribor, Hotel Habakuk.
Informacijsko tehnološki dogodek RoglIT 2019.
Foto: Naum Dretnik/STA

Na konferenci, ki poteka pod sloganom Soočenje s prihodnostjo IT-ja, bodo "skozi današnja predavanja, ki se vsebinsko delijo na poslovno in infrastrukturno usmerjena, poskušali predstaviti te vsebine," je Jazbec dejal za STA.

V delu, ki se dotika delovanja njihovega podjetja, bodo v ospredju kibernetska varnost in skladnost, podpora procesom ter neprekinjeno poslovanje v povezavi s podatkovnimi centri, zunanjimi izvajalci in virtualizacijo. "Prihaja do množičnega prepleta klasične infrastrukture upravljanja in svetovalnih, vsebinskih storitev," je še dejal Jazbec.

Aleksander Antić, direktor rešitev in storitev pri Unistar Pro, pa je v uvodnem nagovoru, kjer se je naslonil na trende, ki jih je za svet informacijski in komunikacijskih tehnologij (IKT) zbralo podjetje za tržne raziskave Gartner, poudaril, da infrastrukturi, ki bo vsekakor ena glavnih tem v svetu IKT v prihodnjih letih, danes ne gre več zgolj za strojno opremo, kot so strežniki ali stikala, ampak tudi za rešitve.

"Velik del teh trendov pokriva ravno področje ljudi, ne več toliko področja tehnologije - ki pa je seveda še vedno pomembna," je dejal. Poudaril je še učinkovito upravljanje z viri, pri čemer so na udaru omrežne storitve.

"Hibridno računalništvo v oblaku, zasebni oblak, poslovalnice so razdeljene po različnih državah. Vse to je treba povezovati, saj če komunikacije ne delujejo, ne deluje nič."

Udeleženci konference lahko tako danes spremljajo vrsto predavanj o varnosti v informacijskem svetu, na predavanju Riziki socialnega inženiringa tudi o bolj netehnoloških metodah napada na podjetja.

V tehničnem delu dogodka po drugi strani predstavljajo zaščito podatkov in aplikacij v hibridnem okolju zasebnega in javnega oblaka, na predavanju z naslovom Imagine, There Are NO Countries pa bodo med drugim spregovorili o posameznikih kot morebitnih kolateralnih žrtvah naprednih kibernetskih napadov.

Unistar Pro, podjetje, ki ga vodi Miran Boštic in se ukvarja z načrtovanjem, razvojem, namestitvijo, vzdrževanjem ter zunanjim izvajanjem vseh vrst IKT-rešitev in storitev, zaposluje več kot 100 ljudi, pri čemer so lani na novo zaposlili 14 sodelavcev.

Letos podjetje praznuje 30. obletnico delovanja, pri čemer Boštic napoveduje, da bi znalo biti leto 2019 prav tako prelomno kot leto 1989, ko je podjetje nastalo.