Podjetja 18.1.2019 11:22

Lani izdanih manj gradbenih dovoljenj za stavbe

Ljubljana, 18. januarja - V Sloveniji so lani izdali 6388 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je pet odstotkov manj kot predlani. Nekaj več kot polovica je bilo izdanih za nestanovanjske stavbe, 44 odstotkov za stanovanjske. Z gradbenimi dovoljenji je bilo načrtovanih 3491 stanovanj, kar je 12 odstotkov več kot predlani.

Ljubljana. Gradbišče, gradnja, delo. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gradbišče, gradnja, delo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili s statističnega urada, je bilo lani načrtovanih za tri odstotke več stanovanjskih stavb kot predlani, njihova površina naj bi bila večja za 11 odstotkov. Nestanovanjskih stavb pa je bilo načrtovanih za 10 odstotkov manj, njihova površina naj bi bila manjša za osem odstotkov.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi lani, je bilo v enostanovanjskih stavbah načrtovanih dva odstotka ali 44 stanovanj več, v večstanovanjskih stavbah pa 60 odstotkov ali 302 stanovanji več. Površina vseh načrtovanih stanovanj naj bi bila za osem odstotkov večja od površine vseh stanovanj, načrtovanih predlani.

Stanovanja v enostanovanjskih stavbah naj bi merila povprečno 164 kvadratnih metrov, predlani 162 kvadratnih metrov, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa 86 kvadratnih metrov, predlani 93 kvadratnih metrov.

Decembra lani je bilo izdanih 628 dovoljenj za gradnjo stavb ali za 15 odstotkov več kot novembra. Za stanovanjske stavbe je bilo izdanih 274 gradbenih dovoljenj ali odstotek več, za nestanovanjske stavbe pa 354 gradbenih dovoljenj ali 29 odstotkov več.

Od v decembru izdanih gradbenih dovoljenj jih je bilo 98 odstotkov izdanih za novogradnje, dva odstotka za spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 14 odstotkov višje kot novembra. V celem letu 2018 je bilo načrtovanih za pet odstotkov manj novogradenj kot predlani.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi decembra, je bila predvidena gradnja 458 stanovanj, to je za 27 odstotkov več stanovanj kot mesec prej. Nekaj manj kot polovica jih je bila načrtovanih v večstanovanjskih stavbah, eno stanovanje v nestanovanjski stavbi, preostala v enostanovanjskih stavbah.

Z izdajo gradbenih dovoljenj decembra je bilo predvidenih za 24 odstotkov več gradenj novih stanovanj kot v prejšnjem mesecu, njihova površina naj bi bila večja za osem odstotkov. V letu 2018 je bilo zgrajenih za 12 odstotkov več novih stanovanj kot predlani, njihova površina pa je bila večja za osem odstotkov.