#družba 17.1.2019 14:41

Pomurski sejem letos s štirimi sejmi in vsebinskimi novostmi

Gornja Radgona, 17. januarja - Pomurski sejem svojih lanskih šest sejmov uvršča med najbolj bogate doslej, na njih se je predstavilo 2330 razstavljavcev iz 40 držav, ogledalo pa 155.000 obiskovalcev. Za letos napovedujejo štiri sejme v dveh terminih in obljubljajo vsebinske novosti.

Gornja Radgona. Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je na novinarski konferenci predstavil sejemsko dejavnost v minulem letu ter napovedal sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte, ki jih pripravlja Pomurski sejem v letošnjem letu. Foto: Marjan Maučec/STA

Gornja Radgona.
Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je na novinarski konferenci predstavil sejemsko dejavnost v minulem letu ter napovedal sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte, ki jih pripravlja Pomurski sejem v letošnjem letu.
Foto: Marjan Maučec/STA

Na Pomurskem sejmu so z lansko sejemsko bero izredno zadovoljni, ker so zapolnili vse napovedane vsebine in dosegli načrtovani prihodek v višini dveh milijonov evrov, je na današnji predstavitvi povedal predsednik uprave Janeza Erjavec. Dobička za zdaj še ne želijo napovedovati.

V prvi polovici aprila bodo v Gornji Radgoni organizirali bienalne sejme Lov, Ribolov in Naturo, ki so si po besedah Erjavca pri njih izborili domovinsko pravico in so jih dobro sprejeli tako ustanove s teh področij lovstva, ribolova ter aktivnosti in oddiha v naravi kot številne organizacije in društva.

Glavni poudarki na omejenih sejmih bodo na varovanju narave, sožitju narave in človeka, doživljajskemu turizmu in izobraževanju mladih. Vrhunec sejma Lov bo 11. slovenski lovski dan, tradicionalno srečanje, namenjeno ozaveščanju javnosti o pomenu lova, lovstva in in trajnostne rabe naravnih virov.

Sejem Naturo bo obogatil razstavni prostor sonaravnega bivanja, kjer bodo prikazali naravno gradnjo, opremo za dom, vrtnarjenje in urejanje okolice. Osrednjo predstavitev pa pripravlja Turistična zveza Slovenije, na njej bodo dejavnost in ponudbo predstavila turistična društva iz vse Slovenije.

Sočasno bo potekala še razstava Avto-moto klasika, na kateri predstavljajo varovanje tehnične dediščine.

Kmetijsko-živilski sejem Agra, paradni sejem Pomurskega sejma, ima od novembra novo predsednico, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec, ki je nalogo prevzela od prejšnjega kmetijskega ministra.

Na sejmu konec avgusta pričakujejo več kot 1800 razstavljavcev, v ospredju bodo digitalno in natančno kmetijstvo, digitalizacija v agroživilstvu in drugih novih tehnologijah, mednarodno gospodarsko sodelovanje, generacijska pomladitev, hrana iz bližine, ekološko kmetijstvo in krožno gospodarstvo.

Veliko pozornosti bodo namenili tudi evropski kmetijski politiki ter strokovnim razstavam in vzorčnim nasadom, za katere je vedno večje zanimanje.

Letos bo Pomurski sejem pripravil šest strokovnih mednarodnih ocenjevanj, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, medu, kmetijske mehanizacije in opreme ter največje Vino Slovenija. Lani so skupno ocenili 1315 izdelkov.

Maja bo pod njihovim okriljem slikarska kolonija na temo železniški most na Muri, oglede sejma Agra pa bodo letos organizirali iz Kopra, Nove gorice, Kranja, Novega mesta, Ljubljane, Celja in Maribora.

Pomurski sejmarji so navedli tudi podatke, da kar 96 odstotkov razstavljavcev potrjuje, da je sejem zanje poslovno uspešen, da je 72 odstotkov obiskovalcev na njem našlo, kar so iskali, ter da je bilo 23 odstotkov obiskovalcev iz tujine.