Startupi 17.1.2019 14:00

Mariborsko ekipo DaiBau podprla dva mednarodna investicijska sklada

Ljubljana, 17. januarja - Ekipa spletnega portala MojMojster - DaiBau je dobila podporo dveh mednarodnih investicijskih skladov, South Central Ventures in Vito ONE, v višini 700.000 evrov. Investicija bo omogočila nadaljnji razvoj spletnih platform pod skupno blagovno znamko DaiBau in hitrejšo širitev v Srednji in Vzhodni Evropi, so sporočili iz podjetja.

Maribor. Ekipa podjetja DaiBau. Foto: Portal Start:up Slovenija

Maribor.
Ekipa podjetja DaiBau.
Foto: Portal Start:up Slovenija

Podjetje DaiBau sta leta 2014 ustanovila arhitekta Martin Pelcl in Gregor Černelč, njegova zgodba se je začela v Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru.

Njegova ekipa danes šteje več kot 15 članov. S pisarnami je prisotna v Mariboru, Zagrebu, Gradcu in Novem Sadu, kjer pod krovno blagovno znamko DaiBau upravlja s štirimi portali, ki povezujejo iskalce storitev z izvajalci, v njihovi bazi pa je že več kot 30.000 izvajalcev. V Sloveniji je to portal MojMojster.net, na Hrvaškem emajstor.hr, v Avstriji daibau.at, v Srbiji pa daibau.rs.

Da se je podjetje razvilo do točke, ko je postalo zanimivo za tuje vlagatelje, gre zasluga tudi dobro izkoriščenim finančnim mehanizmom Slovenskega podjetniškega sklada, nepovratni spodbudi P2 in konvertibilnemu posojilu SK50, piše na portalu Start:up Slovenija.

Portali s svojo bazo izvajalcev rešujejo zagate pri gradnji in prenovi nepremičnin, samodejno povezovanje izvajalcev z iskalci storitev pa precej olajša odnose in komunikacijo. Platforme posameznikom in podjetjem tudi priporočajo izvajalce, arhitekte in druge strokovnjake posameznih področij, ključna prednost pa je transparentnost, saj vsak profil izvajalca vključuje tudi ocene, točke in nabor izvedenih projektov.

Od leta 2017 se DaiBau osredotoča tudi na večje projekte, platforme v vseh štirih državah pa vsak dan ustvarijo razmerja v vrednosti več kot milijon evrov. "Štiri leta lastnega truda smo vložili, da smo DaiBau ustvarili kot stabilno podjetje. Nova investicija bo podprla širitev naše ekipe in omogočila hitrejšo rast," pravi soustanovitelj Pelcl.

Direktor South Central Ventures Jure Mikuž opaža, da tehnološka podjetja prepoznavajo vrzel med trgi Zahodne Evrope in jo zapolnjujejo z viri iz drugih območij. Platforma DaiBau po njegovi oceni omogoča zanesljivo in učinkovito povezovanje v gradbeništvu, zato verjame, da bo v prihodnjih letih mogoče zaznati rezultate.

Za Vedrana Blagusa, investicijskega menedžerja pri South Central Ventures, je DaiBau "odličen primer, da se vztrajnost v podjetništvu izplača in da uspeh ne pride čez noč". Sedanja investicija po njegovem mnenju prihaja v pravem trenutku za hitro širitev na trge Srednje in Vzhodne Evrope.

Daria Saharova, partnerica sklada Vito ONE, pa je prepričana, da ima ekipa DaiBau potrebno znanje in da bo investicija omogočila večjo in odločnejšo rast podjetja.