Podjetja 16.1.2019 9:52

Adria Tehnika z Airbusom podpisala pogodbo o dolgoročnem sodelovanju

Brnik, 16. januarja - Adria Tehnika je z evropskim proizvajalcem letal Airbus podpisala pogodbo o dolgoročnem sodelovanju na področju podpore in vzdrževanja Airbusovih letal, ki sodijo v družino A320. Za slovenskega vzdrževalca in serviserja letal je to priznanje za delo, vidi pa tudi priložnost za širitev sodelovanja na ostale tipe Airbusove flote.

Brnik. Adria Tehnika. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Brnik.
Adria Tehnika.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Pogodba z družbo Airbus je dodatna potrditev kakovosti in vrhunske usposobljenosti naše ekipe. Prepričana sem, da bomo skupaj z njimi izvajali uspešne projekte in v prihodnje naše sodelovanje še okrepili in razširili na ostale tipe v Airbus družini tehnološko najnaprednejših letal na svetu ter upravičili njihovo zaupanje," je ob sklenitvi sodelovanja poudarila namestnica glavnega izvršnega direktorja Adrie Tehnike Barbara Perko Brvar.

Kot so sporočili iz Adrie Tehnike, ki letala tipa A320 vzdržuje od leta 1989, bodo v okviru pogodbe z Airbusom lahko svoje znanje in izkušnje na področjih vzdrževanja letal še dodatno nadgradili. "V Adria Tehniki smo se osredotočili na letalske operaterje z močnimi flotami, finančno stabilnim poslovanjem in seveda stabilnimi prihodki za Adria Tehniko," je še dodala Perko Brvarjeva.

Airbus je proizvajalec potniških in vojaških letal ter helikopterjev, ima okoli 63.000 zaposlenih. Leto 2017 je končal s 33 milijardami evrov prihodkov in 1,6 milijarde evrov čistega dobička.

Adria Tehnika, ki ima 240 zaposlenih, je v letu 2017 ustvarila 23,5 milijona evrov prihodkov in tri milijone evrov bruto dobička iz poslovanja, leto 2018 pa naj bi končala v skladu s poslovnimi načrti. Večino svojih prihodkov, več kot 90 odstotkov, ustvari s tujimi poslovnimi partnerji, med katerimi so predvsem mednarodno uveljavljeni evropski letalski prevozniki.

V portfelju ima preko 70 naročnikov za vzdrževanje družine letal A320, s katerimi ima sklenjene tudi dolgoročne pogodbe. Med največjimi je skupina Lufthansa, pod okrilje katere poleg Lufthanse sodijo še prevozniki Swiss, Eurowings, Germanwings, Brussels Airlines in Edelweiss. To sodelovanje zapolnjuje 40 odstotkov zmogljivosti Adrie Tehnike in tvori optimalen obseg izrabe virov podjetja skupaj z največjimi nizkocenovnimi družbami, kot so Easyjet, Wow in Volotea. Obstoječim strankam se bo prihodnje leto pridružila tudi skandinavska letalska družba SAS, s katero je dolgoročna pogodba že podpisana.

Adria Tehnika poleg Airbusovih letal opravlja vzdrževanje tudi na letalih proizvajalca letal Bombardier. Tako vzdržujejo letala domačega letalskega prevoznika Adria Airways ter regionalnih prevoznikov Cityjet in Nordica.