#družba 15.1.2019 5:00

V Mariboru o kibernetski varnosti v luči novih trendov in tehnologij

Maribor, 15. januarja - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru skupaj s Slovenskim društvom Informatika (SDI) organizira posvet z naslovom Tehnologije in trendi na področju kibernetske varnosti. S tem želijo opozoriti na problematiko kibernetske varnosti v luči novih trendov in tehnologij.

Nemčija, Potsdam. Prenosni računalnik, internet, tehnologija. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Potsdam.
Prenosni računalnik, internet, tehnologija.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Gre za peti takšen dogodek na temo informacijske varnosti, ki se bo v prostorih FERI v Mariboru začel danes ob 13. uri.

Med predavatelji je Marko Hölbl z omenjene fakultete, ki bo govoril o tehnologijah temnega spleta. "Vsakdo izmed nas dnevno uporablja splet, a le malokdo ve, da obstajajo tudi skriti predeli spleta, t.i. globok in temen splet. Temni splet kot del globokega spleta je še posebej privlačen za marsikoga, saj predstavlja podzemlje spleta," je zapisal v napovedi svojega prispevka.

Jernej Rezec iz podjetja Brihteja bo predaval o upravljanju uporabniških identitet, Kaja Prislan s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru pa o odnosu uporabnikov IKT do varnostnih ukrepov in politik informacijske varnosti. "Uporabniki IKT in spleta so v sistemu zagotavljanja informacijske varnosti ključnega pomena, saj lahko sami s preventivnim ravnanjem preprečijo številne grožnje in informacijske incidente. Na njihovo motivacijo za uporabo varnostnih ukrepov in pripravljenost upoštevati politike močno vpliva tudi odnos, ki ga imajo do ukrepov in pravil ter percepcije glede tveganj, vendar je to v programih ozaveščanj in usposabljanj pogosto zanemarjeno," je napovedala.

Gorazd Božič iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT bo predstavil nekaj najbolj tipičnih in zanimivih kibernetskih incidentov v zadnjih letih. Milan Gabor iz podjetja Viris bo govoril o pojmu etičnega hekerja. Odvetnica Urška Kežmah pa bo sodelovala pri prispevku o Splošni uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Predavanjem bo sledila splošna razprava, ki jo bo vodila Tatjana Welzer s FERI.