14.1.2019 14:41

Stranke iz vrst Alde začele pogovore o morebitnem sodelovanju na evropskih volitvah

Ljubljana, 14. januarja - Generalni sekretarji strank LMŠ, SMC in SAB, ki sodijo v evropsko družino Alde, so v petek začeli pogovore o morebitni skupni listi za evropske volitve. LMŠ je predstavila svoja izhodišča za volitve, medtem ko bo izvršilni odbor SMC svoja izhodišča sprejel v torek. Stranke odločitev o skupnem nastopu načrtujejo najpozneje do 15. februarja.

Kamnik. Predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kamnik.
Predsednik vlade Marjan Šarec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pogovori strank se bodo nadaljevali na ravni generalnih sekretarjev, predvidoma v začetku februarja pa se bodo sestali tudi predsedniki LMŠ, SMC in SAB, ki sodijo k evropskim liberalcem, so za STA pojasnili v LMŠ.

LMŠ je v petek odprla postopek evidentiranja kandidatov za listo na majskih volitvah v Evropski parlament. Po četrtkovem izvršnem odboru o bodočih kandidatih niso želeli govoriti, prav tako ne o vsebini sprejetih izhodišč za pogovore z ostalima slovenskima članicama evropskih liberalcev Alde, SMC in SAB, ali morebitnem skupnem nastopu.

Premier Marjan Šarec, ki vodi LMŠ, je v sredinem pogovoru na Škrabčevi domačiji sicer napovedal, da bodo priložnost dali tudi novim ljudem. O morebitnem skupnem nastopu pa je dejal, da "ne bo tragedije", kakor koli se bodo pogovori odvili.

Stranke se morajo dogovoriti tudi o vrstnem redu na listi in pričakovati je, da bo največja vladna stranka zahtevala, da predlaga nosilca liste. To je že nakazal tudi Šarec. Po nekaterih informacijah pa naj bi LMŠ zahtevala, da njeni kandidati zasedajo prva tri mesta na skupni listi.

Tudi druge stranke so v začetku leta pospešile aktivnosti za majske volitve. V nekaterih je bolj pestro in so že razkrili nekaj imen, ki bodo na kandidatnih listah, denimo v SD in NSi. Pričakovati je, da bo o postopkih za evropske volitve spregovoril tudi izvršilni odbor SDS, ki se bo sestal v torek. Sicer so v stranki napovedali, da bodo obravnavali aktualne politične razmere in program težiščnih aktivnosti za letos.