14.1.2019 13:15

Izbrani mladi, ki bodo z vlakom odkrivali Evropo

Bruselj, 14. januarja - Evropska komisija je izbrala 14.536 mladih Evropejcev, ki bodo lahko poleti z vozovnico DiscoverEU odkrivali Evropo. Izbrani 18-letniki se bodo lahko odpravili na 30-dnevno potovanje z vlakom ter po ugodnejših cenah odkrivali muzeje in kulturne znamenitosti evropskih držav, so danes sporočili iz Bruslja.

Nemčija, Berlin. Nemške železnice, Deutsche Bahn (DB). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Nemške železnice, Deutsche Bahn (DB).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Mladi se bodo lahko sami ali v skupini največ petih ljudi med 15. aprilom in 31. oktobrom odpravili na potovanje. Poleg vozovnice bodo prejeli tudi napotke za potovanje, drug z drugim pa se bodo lahko povezali na družbenih medijih.

Seznanjeni bodo s posebnimi ugodnostmi, ki jim bodo na voljo, kot so cenejše vstopnice za obisk muzejev in ogled kulturnih znamenitosti ter možnost sodelovanja v učnih dejavnostih ali na dobrodošlicah, ki jih organizirajo lokalni prebivalci obiskanih mest.

Pobuda DiscoverEU omogoča mladim, vključno s tistimi iz prikrajšanih okolij, da se med potovanjem po Evropi seznanjajo z njeno kulturno dediščino in raznolikostjo, družijo s sovrstniki in odkrivajo svojo evropsko identiteto. Pobuda se je začela izvajati junija lani, v prvem krogu prijav pa je priložnost za potovanje po Evropi dobilo približno 15.000 mladih.

Za izvajanje pobude DiscoverEU v letu 2019 je Evropski parlament odobril sredstva v višini 16 milijonov evrov. Evropska komisija je maja 2018 v naslednjem dolgoročnem proračunu EU za obdobje 2021-2027 za DiscoverEU predlagala sredstva v višini 700 milijonov evrov v okviru prihodnjega programa Erasmus+. Če bosta Evropski parlament in Svet EU predlog podprla, se bo lahko v navedenem sedemletnem obdobju na potovanje odpravilo še dodatnih 1,5 milijona osemnajstletnikov.

Na zadnji natečaj se je v dveh tednih prijavilo 80.000 mladih iz vseh držav članic EU. Evropska komisija je kandidate izbrala na podlagi meril za izbor in ob upoštevanju kvot po državah članicah EU. Naslednji krog prijav bodo predvidoma odprli poleti.