Turizem 13.1.2019 10:30

Prihaja znak Slovenia Green Platinum

Ljubljana, 13. januarja - Slovenska turistična organizacija (STO) bo v naslednjem tednu objavila nov poziv za pridobitev znaka Slovenia Green. V njem bodo tri novosti: znak Slovenia Green Destination Platinum, podporni okoljski znak World of Glamping Green in dopolnjena merila podeljevanja znakov Slovenia Green, so sporočili iz STO.

Podčetrtek. Turizem, I feel Slovenia. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Podčetrtek.
Turizem, I feel Slovenia.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V torek bo STO že četrto leto zapored objavila poziv za pridobitev znakov odličnosti Slovenia Green v okviru Zelene sheme slovenskega turizma. "Zelene" so lahko destinacije, ponudniki namestitev, naravni parki, potovalne agencije in od lani tudi turistične znamenitosti oz. atrakcije.

S pozivom v zeleno shemo 2019 pa prihajajo še tri novosti. Destinacije lahko tako po novem ob bronastem, srebrnem ali zlatem znaku Slovenia Green pridobijo tudi nov znak Slovenia Green Destination Platinum. Gre za "znak najvišje odličnosti doseganja trajnostno naravnanih mednarodnih standardov", poudarjajo na STO.

Druga novost, povezana z uvajanjem tega novega znaka, je nadgradnja in prilagoditev sistema ocenjevanja pri destinacijah, tudi z uvedbo minimalnega praga.

Tretja novost pa se nanaša na ponudnike nastanitev. Med znake, na podlagi katerih lahko ponudniki pridobijo znak Slovenia Green Accommodation, so namreč na STO tokrat uvrstili tudi specializiran okoljski znak za glamping - World of Glamping Green.

V dobrih treh letih delovanja zelene sheme je vanjo vstopilo že preko 70 destinacij in ponudnikov, zavezanih trajnostnemu turizmu. Z znakom Slovenia Green Gold se ponašajo Ljubljana, Podčetrtek, Bled, Rogaška Slatina in Komen.

Ljubljana je bila prva destinacija, ki je pridobila zlati znak. Katera destinacija se bo kot prva ponašala s platinastim, pa zaenkrat še ostaja vprašanje.