Podjetja 16.1.2019 9:00

Slovenska predstavitev na Zelenem tednu v Berlinu tokrat v znamenju pivovarstva

pripravila Karmen Kleiderman

Ljubljana, 16. januarja - V Berlinu bo zaživel mednarodni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo Zeleni teden. Med 18. in 27. januarjem se bo na njem predstavljalo več kot 60 držav, tudi Slovenija, ki bo v ospredje postavila pivovarstvo in hmeljarstvo. Sejem si bo ogledala ministrica Aleksandra Pivec, ki bo sodelovala tudi na vrhu kmetijskih ministrov.

Prebold. Hmelj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Prebold.
Hmelj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenija se na Zelenem tednu, ki je krstno izvedbo doživel leta 1926, letošnja pa je 84. izvedba, predstavlja že tradicionalno. Na 126 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru, ki ga organizira kmetijsko ministrstvo, se bo obiskovalcem predstavilo slovensko pivovarstvo in hmeljarstvo, uspešna zagonska podjetja, država kot zanimiva turistična destinacija in čebelarstvo, so sporočili z ministrstva.

Osrednji del razstavnega prostora bo predstavitev mikro pivovarjev, ki bo potekala v sodelovanju z Združenjem slovenskih pivovarn, Združenjem hmeljarjev Slovenije in Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Predstavile se bodo pivovarne Vizir, Tektonik, Hopsbrew, Adam Ravbar, Maister, Ressel, Green Gold, Reservoir dogs, Barut Brewing, Frizi Beer, Castra in Človeška ribica ter Pivovarna Laško Union. S svojim pivom se bo predstavil tudi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Na razstavnem prostoru bodo sodelovala tudi tri manjša zagonska podjetja, Urban Planty, Barba Sol in Gorki Chili. Slovenija kot čebelarska dežela se bo na sejmu predstavila tudi s proizvodi čebelarstva Šauperl. Tako kot vsako leto bodo obiskovalci lahko svoje brbončice tudi tokrat razvajali s tipično slovensko hrano in vini.

Slovesno odprtje sejma, na katerem se bo sicer predstavljalo več kot 1700 razstavljalcev iz več kot 60 držav in ki vsako leto našteje več kot 400.000 obiskovalcev, bo v četrtek. Letošnja država partnerica je Finska, dežela tisočerih jezer in gozdov, ki se bo na sejmu predstavila s sloganom Iz divjine. Moči pri predstavitvi bo združilo šest finskih regij, ki bodo predstavljale lokalno hrano in turistične znamenitosti. Sejem se bo sicer za obiskovalce odprl v petek.

Četrtkovega odprtja sejma se bo udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Pivčeva, ki se bo z delegacijo v Berlinu do nedelje mudila na povabilo nemške zvezne ministrice za prehrano in kmetijstvo Julie Klöckner.

Ministrica bo petek namenila dvostranskim srečanjem, med drugim je predvideno srečanje z generalnim direktorjem FAO Grazianom da Silvo, v okviru dogodkov globalnega foruma za hrano in kmetijstvo se bo udeležila foruma na visoki ravni Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), v soboto pa še vrha kmetijskih ministrov. Tema razprave foruma bo digitalizacija v kmetijstvu, s poudarkom na mladih ter malih in družinskih kmetijah, kar so prioritete delovanja FAO.

Pivčeva se bo prav tako udeležila srečanja ministrov z zvezno kanclerko Angelo Merkel, ki bo ministre nagovorila na temo pomena digitalnih tehnologij za prihodnost kmetijstva.

Osrednji dogodek globalnega foruma za hrano in kmetijstvo bo sicer potekal v soboto, ko se bo odvil 11. berlinski vrh kmetijskih ministrov z naslovom Kmetijstvo postaja digitalno - pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti. Razprava ministrov se bo osredotočala na digitalne tehnologije in njihov potencial v kmetijstvu, dostop kmetovalcev do modernih tehnologij, rabo, varnost in neodvisnost podatkov ter strukturne spremembe v kmetijstvu in podeželju.

Pivčeva bo predvidoma sodelovala v skupini ministrov, ki bodo v okviru srečanja obravnavali vprašanje dostopa kmetovalcev do modernih tehnologij.

Pametno kmetijstvo ima namreč velik potencial za doseganje bolj produktivne in trajnostne kmetijske proizvodnje, ki temelji na bolj natančnem in učinkovitejšem pristopu. Nove tehnologije in rešitve v kmetijstvu bodo zagotavljale nove produkte z uporabo novih tehnologij in hkrati uporabile tehnologije, s katerimi bo povečana učinkovitost v verigi hrane. Takšna proizvodnja večinoma povečuje produktivnost in zagotavlja večjo okoljsko trajnost.

Slovenija je v programu razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 digitalizacijo kmetijstva postavila za prioriteto, zaobseženo v več ukrepih. To so povečanje produktivnosti v kmetijstvu, povečanje usposobljenosti v kmetijstvu, gozdarstvu in živilstvu, učinkovitejši prenos znanja in inovacij v kmetijstvu, živilstvu in gozdarstvu ter izboljšani dostop do širokopasovnega interneta ustreznih hitrosti.

Ministrica bo obisk nemške prestolnice zaključila s srečanjem s tam živečimi Slovenci.