Objavljen razpis za nagrado skupine OHO 2019

Ljubljana, 12. januarja - Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je objavil razpis za nagrado skupine OHO 2019. Razpis je namenjen vizualnim umetnikom do 40. leta starosti, ki delujejo v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in performansa. Odprt je do vključno 13. marca.

Umetniki, ki bodo sodelovali na razpisu, morajo profesionalno delovati na področju umetnosti med tremi in petimi leti. Ustvarjati morajo v Sloveniji oziroma biti del kulturne scene. Na razpis se lahko prijavijo samostojno oziroma jih lahko prijavijo institucije ali posamezniki.

Nagrado OHO podeljujejo za kakovostno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v minulih dveh letih, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki natečaj razpisuje v sodelovanju z Residency Unlimited in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka. Nagrada je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade 11 evropskih držav.

Projekte bo pregledala mednarodna strokovna žirija. Ta bo izbrala štiri finaliste, ki se bodo predstavili z novimi ali nerazstavljenimi deli v maju na skupni razstavi v Galeriji P74 v Ljubljani.

Žirija bo nato med finalisti izbrala dobitnika nagrade skupine OHO za leto 2019, ki mu bo predvidoma v septembru in oktobru omogočeno umetniško rezidenčno bivanje v New Yorku. Nagrajenec bo nato lahko postavil samostojno razstavo v Galeriji P74.

Lani je nagrado OHO prejela Neža Knez za delo Deus ex Machina.