Mediji 9.1.2019 20:50

Židan: Časnik Delo nepogrešljiv del vsakdana slovenske družbe

Ljubljana, 9. januarja - Časnik Delo je nocoj zaznamoval 60. obletnico. Predsednik DZ je na slovesnosti poudaril, da je časnik zahvaljujoč kakovostnemu novinarskemu delu in številnim dopisništvom po svetu že pred desetletji postal in še vedno ostaja nepogrešljiv del vsakdana slovenske družbe. Delova osebnost leta 2018 sta postala kirurga Uroš Ahčan in Vojko Didanovič.

Židan je v nagovoru v Cankarjevem domu v Ljubljani spomnil na bogato zgodovino tiskanih medijev. Kot je podaril, je njihov doprinos k oblikovanju sodobne družbe in sveta nenadomestljiv. Revolucionarna iznajdba tiska sredi 15. stoletja je močno vplivala na človeštvo, na razvoj in podobo sveta ter trajno spremenila strukturo družbe. S tiskom in posledično s pomočjo časopisov se začne doba množične komunikacije in neomejeno kroženje informacij, je povedal.

Zlasti časopisi so po njegovih besedah razširjali ideje, tudi revolucionarne, in s tem spodkopavali moč političnih in verskih avtoritet. Širili so znanstvena spoznanja in delovali kot glavna intelektualna sila. Ozaveščali so o družbenih problemih in krepili naraščajočo kulturno zavest. Prispevali so levji delež k nastanku javnosti. Prav tako pa tisk opravlja pomembno funkcijo nadzora nad vladajočimi in vladanimi in mu pripada vloga "psa čuvaja", je navedel predsednik DZ.

Časnik Delo, ki je z združitvijo Slovenskega poročevalca in Ljudske pravice prvič izšel 1. maja 1959, je po besedah Židana v vsem tem času uspešno kljuboval številnim izzivom, tudi vzponu televizije. Bralke in bralci so ga sprejeli in se nanj navadili. Leta 1980 je že postal drugi najbolj prodajan časopis v nekdanji državi.

Še danes ga po prepričanju predsednika DZ odlikujejo poglobljenost, verodostojnost informacij, nenehno zasledovanje profesionalnih standardov ter zaupanje bralk in bralcev. Vse to predstavlja dragocen kapital, s katerim se lahko časnik uspešno zoperstavi čedalje večjim izzivom interneta in digitalizacije.

Kot je še poudaril Židan, je prihodnost časopisa zagotovo v celostni zgodbi, v pojasnjevanju razlogov in ne v novici sami. Prav tako pa je prihodnost časnikov v nadaljnjem nadzoru oblasti in varovanju demokracije. Predsednik DZ verjame, da bo časnik Delo z visokokakovostnim novinarstvom, sposobnim resne, objektivne in verodostojne obdelave dogodkov tudi v prihodnje uspel še nadgraditi sloves vsebinsko bogatega in raznolikega časopisa.

Na današnji slovesnosti so razglasili tudi Delovo osebnost leta 2018 in podelili novinarske nagrade. Osebnost leta sta postala kirurga Uroš Ahčan in Vojko Didanovič. Kot so zapisali pri Delu, sta z rekonstrukcijo nosu bolnici vrnila dostojno življenje.

Delovo novinarsko nagrado za najboljšo fotografijo je prejel Uroš Hočevar, nagrado za najobetavnejšo novinarko Anja Intihar, za Delov novinarski dosežek leta pa Mimi Podkrižnik Tukarić. Podelili so tudi dve nagradi za življenjsko delo, in sicer Zorani Baković in Petru Kolšku.