Podjetja Turizem 24.12.2018 10:00

Mineva 55 let od pristanka prvega letala na Brniku

Brnik, 24. decembra - Mineva 55 let, odkar je na brniškem letališču pristalo prvo letalo. Od 24. decembra 1963 pa do danes je prek letališča potovalo približno 42,7 milijona potnikov, zabeležili so več kot 1,13 milijona premikov letal in oskrbeli za okoli 530.000 ton tovora, so sporočili iz podjetja Fraport Slovenija.

Brnik.
Letališče Jožeta Pučnika, Adria Airways.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prvo letalo tipa DC 6B slovenskega letalskega prevoznika, ki se je takrat imenoval Adria Aviopromet, je na tedaj novo odprtem letališču pristalo 24. decembra 1963, redni letalski promet pa je bil vzpostavljen 9. januarja naslednje leto.

Leta 1964 so na Brniku sklenili drugo fazo gradnje letališča. Vzletno-pristajalno stezo so podaljšali na 3000 metrov in povečali letališko ploščad. Štiri leta pozneje so v podjetju začrtali nove smeri razvoja letališča, in sicer vzpostavitev rednega domačega in mednarodni prometa, razvoj letalskega tovornega prometa ter oblikovanje zbirnega centra zanj, so strnili v Fraportu.

Kot so zapisali, so obdobje po letu 1980 zaznamovale neugodne gospodarske razmere, z osamosvojitvijo Slovenije pa se je letališče soočilo z znatnim upadom prometa zaradi političnih in vojnih dogodkov na tleh nekdanje Jugoslavije. Zaporo slovenskega zračnega prostora so na letališču izkoristili za prenovo.

Letalski promet se je v krizi znašel še po terorističnem napadu v New Yorku 11. septembra 2001, ko je število potnikov čez noč drastično upadlo. Dve leti pozneje, ko je brniško letališče praznovalo 40 let, so začeli graditi hangar za splošno letalstvo in ureditev ploščadi za splošno letalstvo.

Leta 2004 je prek letališča prvič v zgodovini potovalo več kot milijon potnikov letno, leta 2005 pa so zgradili parkirno hišo s poslovnim prizidkom in leta 2006 razširili glavno ploščad za letala. Kot so še strnili v Fraportu, so leta 2007 letališče po odločitvi vlade preimenovali v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, v okviru investicijskega ciklusa pa so podaljšali vozno stezo za letala.

Zaradi posledic gospodarske krize se je v letu 2009 ljubljansko letališče soočilo z znatnim upadom prometa, trend pa se je obrnil šele leta 2013.

Letošnje leto bo za letališče znova rekordno. Lanskoletni rekord, ko so našteli 1,68 milijona potnikov, so letos dosegli 25. novembra. Prek ljubljanskega letališča bo tako letos potovalo več kot 1,8 milijona potnikov, ki so z Brnika letos lahko leteli z 11 rednimi letalskimi prevozniki neposredno na 34 različnih destinacij, so še sporočili iz Fraporta.