#družba 15.12.2018 14:02

EU z amsterdamsko izjavo za varne, zanesljive in zelene operacije z droni

Bruselj/Amsterdam, 15. decembra - Evropska komisija je skupaj z evropskimi in nacionalnimi organi ter industrijo konec novembra sprejela amsterdamsko izjavo o dronih, da bi v Evropi spodbudili varne, zanesljive in zelene operacije z droni. Podpisniki izjave so poudarili, da mora Evropa predlagati konkretne pametne rešitve za mobilnost, v katerih bo letalstvo del širše prometne politike.

Cerkno. Poskus postavitve Guinnessovega rekorda v ročni košnji v okviru dogodka Košna u snežet. Dron. Foto: Nebojša Tejić/STA

Cerkno.
Poskus postavitve Guinnessovega rekorda v ročni košnji v okviru dogodka Košna u snežet.
Dron.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Te rešitve morajo tudi spodbujati avtomatizirane operacije dronov na daljše razdalje. Komisija in Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) sta izrazili pripravljenost za pomoč državam EU pri izvajanju uredbe o dronih, so sporočili iz komisije.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je izrazila zadovoljstvo, da se uresničujejo pametne rešitve na področju mobilnosti. "Vsi partnerji si prizadevajo, da bi zagotovili varno, zeleno in tiho delovanje dronov. Naš sistem U-space bo povezal vse drone, ki plujejo v zraku, kar jih bo naredilo vidne za oblasti in državljane. V razvojnem procesu bo ključno orodje EU U-space Demonstrator," je dejala komisarka.

Amsterdamsko izjavo o dronih so sprejeli 28. novembra na konferenci, ki je prepoznala napredek pri vzpostavitvi skupnega evropskega trga storitev za drone. Evropske institucije in industrijo so pozvali k nadaljevanju dela na tem področju.