Startupi 13.12.2018 13:48

Nagrajenih 10 najbolj perspektivnih podjetniških idej mladih

Ljubljana, 13. decembra - Javna agencija Spirit Slovenija in Slovenski podjetniški sklad sta v projektu Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj ta teden izbrala in nagradila 10 najbolj perspektivnih dijaških podjetniških idej. Najboljše ekipe so od sklada prejele 500 evrov za nadaljnji razvoj svoje podjetniške ideje in trimesečno mentorstvo, so sporočili iz Spirit Slovenija.

Ljubljana, podelitev nagrad skupnega projekta javne agencije Spirit Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj. Udeleženci podelitve nagrad 10 najbolj perspektivnih podjetniških idej mladih dijakov in osnovnošolcev. Foto: Spirit Slovenija/LV

Ljubljana, podelitev nagrad skupnega projekta javne agencije Spirit Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj.
Udeleženci podelitve nagrad 10 najbolj perspektivnih podjetniških idej mladih dijakov in osnovnošolcev.
Foto: Spirit Slovenija/LV

Ljubljana, podelitev nagrad skupnega projekta javne agencije Spirit Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj. Prejemniki nagrad 10 najbolj perspektivnih podjetniških idej mladih dijakov in osnovnošolcev. Foto: Spirit Slovenija/LV

Ljubljana, podelitev nagrad skupnega projekta javne agencije Spirit Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj.
Prejemniki nagrad 10 najbolj perspektivnih podjetniških idej mladih dijakov in osnovnošolcev.
Foto: Spirit Slovenija/LV

Na srečanju prihodnje leto bodo izbrane ekipe poročale o razvoju svoje ideje, napredku v zadnjih mesecih ter viziji prihodnjega razvoja, komisija pa bo izbrala tri najbolj perspektivne, ki bodo od Slovenskega podjetniškega sklada prejele dodatnih 1000 evrov za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje. Ključna točka pri izboru je bil potencial za nadaljnji razvoj in morebitno realizacijo predstavljenih poslovnih idej.

Izbrane so bile naslednje ideje: Ola nogavice, nogavice s spominsko peno; Pihskalo, nastavek za posebno glasbilo; FOGcheck, naprava za prepoznavanje megle; Digitalne informativne tablice za evidenco prisotnosti dijakov; Heijus, edinstveni jabolčni sok, Lactocheck - LGS, aplikacija za preverjanje glutena in laktoze; Noutbuk, posebni personalizirani šolski zvezki, Plamen, eko nagrobna sveča; SmartGLASS, senzor za prepoznavanje količine napitka v kozarcu; WiC papir, personalizirani toaletni papir.

Udeleženci so projekt ocenili kot izjemno zanimiv in poučen, saj po njihovem mnenju spodbuja kreativnost in uresničevanje podjetniških idej. Program namreč omogoča konkretizacijo podjetniškega dela ekip, konkretna sredstva in zunanje mentorsko usmerjanje ekipam pomagata, da se premaknejo iz zagovarjanja teoretičnih nalog v iskanje in potrjevanje konkretnih vidikov poslovnih modelov. Zato si bosta Spirit Slovenija in Slovenski podjetniški sklad tudi v prihodnje prizadevala projekt, ki je bil predlani izveden pilotno, nadaljevati in na ta način spodbuditi še več mladih k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju.

Omenjeni projekt je nadgradnja aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki jih Spirit Slovenija izvaja že od leta 2016. Na ponedeljkovi delavnici so svoje ideje predstavljale ekipe dijakov in osnovnošolcev, ki so bile v aktivnosti agencije vključene na podlagi letošnjega javnega razpisa za podporo izvajanju dejavnosti s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018.