Mediji 13.12.2018 11:45

Visok jubilej oddaje Ljudje in zemlja

Ljubljana, 13. decembra - Oddaja Ljudje in zemlja bo 28. decembra praznovala 60. obletnico predvajanja prve kmetijske oddaje na takratni Ljubljanski televiziji, ki so si jo lahko ogledali gledalci celotne bivše Jugoslavije. Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) vabijo k ogledu retrospektive televizije in kmetijstva v nedeljo, 30. decembra, ob 12. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Grosuplje. Žetev pšenice na poljih v okolici gradu Praproče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Grosuplje.
Žetev pšenice na poljih v okolici gradu Praproče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Koncept za pripravo televizijskih kmetijskih oddaj je pred 60 leti pripravil prvi urednik zagrebške kmetijske oddaje Marjan Sviben. Še danes so televizijske kmetijske oddaje izobraževalne, svetovalne in informativne, na vsebino pa vplivajo tudi razmere v kmetijstvu, ki so se skozi desetletja spreminjale, so na RTVS zapisali v sporočilu za javnost.

V prvih desetletjih so bili prispevki predvsem svetovalni. Želeli so spodbuditi pridelavo čim večjih količin hrane, zato so veliko pozornosti namenjali posodobitvi tehnologij v kmetijstvu. Pred vstopom v EU je bila oddaja nekoliko bolj informativna. Gledalce so seznanjali z novostmi na zakonodajnem in drugih področjih prilagajanja EU.

Oddaja Ljudje in zemlja je od nekdaj na sporedu vsako nedeljo ob 12. uri na 1. programu Televizije Slovenija. Tri oddaje na mesec pripravijo v mariborskem uredništvu, eno v koprskem. Ustvarjalci oddaj tudi v današnjem času sledijo prvotni zasnovi, ob sezonski kmetijski tematiki pa trenutno največ pozornosti namenjajo pridelavi zdrave, lokalno pridelane hrane, klimatskim spremembam, varovanju okolja in novostim na področju skupne evropske kmetijske politike.

Ob tistih, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, si oddajo redno ogleda tudi veliko gledalcev, ki niso neposredno povezani s kmetijstvom. Skozi desetletja je pri pripravi oddaj sodelovalo veliko televizijskih sodelavcev in zunanjih soustvarjalcev, ki so na tak način prispevali v razvoju kmetijstva in ozaveščenosti gledalcev o nujnosti sobivanja z naravo.

Tudi v prihodnje bo treba pridelati čim več hrane, saj se število prebivalcev na zemlji zelo povečuje. Način pridelave pa se posodablja in digitalizira. Sodobne tehnologije moramo znati uporabljati, ob tem pa se zelo zavedamo škodljivih posledic nekontrolirane uporabe kemičnih sredstev za vzgojo in zaščito rastlin. Vse več pozornosti namenjamo in bomo v prihodnje še namenjali tudi dobremu počutju vzrejnih živali. Vse to so smernice, ki jim bo sledila tudi oddaja Ljudje in zemlja, so še napovedali na RTVS.