#družba 5.12.2018 16:38

Šent z mednarodno konferenco opozoril na pomen socialne ekonomije

Ljubljana, 5. decembra - Zaposlitev predstavlja pomemben del rehabilitacije oseb s težavami v duševnem razvoju in vpliva na kakovost njihovega življenja, je bilo eno od ključnih sporočil mednarodne konference Dnevi socialne ekonomije, ki je danes potekala v prostorih Hiše EU v Ljubljani. Že devetič zapored jo je pripravilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent.

Ljubljana. Šent - Slovensko združenje za duševno zdravje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šent - Slovensko združenje za duševno zdravje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Šent nudi možnost vključitve v različne programe aktivne politike zaposlovanja in program socialne vključenosti. Cilji le-teh so vključevanje v delovno in socialno okolje, ohranjanje in razvijanje novih spretnosti in veščin ter socialna in ekonomska neodvisnost. Predstavitvi domačih in tujih praks na teh področjih so tudi namenjeni tradicionalni Dnevi socialne ekonomije.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič se je v uvodnem nagovoru udeležencem današnje konference dotaknil prizadevanj Evropske komisije in držav članic EU na področju socialne ekonomije. Po njegovih besedah primerjava med članicami pokaže, da je Slovenija s svojimi prizadevanji na pravi poti, a ji ostaja še dovolj prostora za izboljšave.

Stančič je spomnil, da je socialna ekonomija na "radarskem zaslonu" Evropske komisije že od leta 2011. Kot je pojasnil, je raziskava iz lanskega leta pokazala, da v EU socialna ekonomija zagotavlja 13,6 milijona delovnih mest, kar je 6,3 odstotka delovno aktivnega prebivalstva. So pa med državami članicami na tem področju še občutne razlike.

Po Stančičevih besedah prednjačijo Belgija, Italija, Nizozemska, Luksemburg in Francija, v katerih od devet do deset odstotkov zaposlenih dela v socialni ekonomiji. V Sloveniji, Romuniji, na Malti, v Litvi in na Hrvaškem pa socialna ekonomija zaenkrat daje zaposlitve zgolj dva odstotka delovnih mest. "Smo na dobri poti, nismo pa še tam, kjer bi želeli biti," je dodal.

Ob tem je Stančič pozval vse deležnike, naj skupaj opozorijo vlado na pomen socialne ekonomije in na priložnosti, ki jih prinaša.

V okviru enodnevne konference je sicer potekalo tudi srečanje socialnih podjetnikov in potencialnih investitorjev. Sklepno dejanje pa je bila okrogla miza o projektih socialne ekonomije, ki se izvajajo v Sloveniji. Razpravljavci so razmišljali o koristih in potencialu socialnih podjetjih za nacionalno gospodarstvo.