4.12.2018 16:01

Kitajska za strožje kaznovanje kršiteljev pravic intelektualne lastnine

Peking, 4. decembra - Kitajska je danes napovedala strožje kazni za resne kršitelje pravic intelektualne lastnine. Posameznikom bo med drugim prepovedala nakup nepremičnin ter luksuzne počitnice, podjetjem pa sodelovanje na javnih razpisih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska komisija za nacionalni razvoj in reforme, ki je osrednje načrtovalno telo kitajske vlade, je skupaj s 37 drugimi vladnimi oddelki objavila skupni načrt za obračun s serijskimi kršitelji pravic intelektualne lastnine.

Do objave prihaja nekaj dni zatem, ko sta ameriški predsednik Donald Trump in kitajski voditelj Xi Jinping v Argentini sklenila dogovor o začasni "prekinitvi ognja" v pogajalski vojni. Voditelja sta se po navedbah Bele hiše tudi strinjala o oblikovanju strukturnih sprememb za krepitev spoštovanja pravic intelektualne lastnine na Kitajskem.

Kitajska namerava v skladu z danes objavljenim načrtom oblikovati seznam resnih kršiteljev pravic intelektualne lastnine. Tem bodo grozile različne kazni, ki jih bodo izvajali različni regulatorji.

Tako bo denimo nacionalna agencija za intelektualno lastnino podjetjem in posameznikom na seznamu otežila registracijo in branjenje patentov. Drugi organi bodo lahko kršitelju onemogočili dostop do državne pomoči in sodelovanje na javnih razpisih. Njihove kršitve bodo zabeležene tudi v kreditni zgodovini.

Posameznikom bodo ob tem lahko prepovedali sodelovanje v upravljanju podjetij v državni lasti, nakupe nepremičnin in celo ekstravagantne počitnice. Podjetjem bi lahko preprečili izdajo obveznic.

Med resne kršitve bodo sodile večkratne kršitve patentov, nespoštovanje predhodnih razsodb s področja intelektualne lastnine in predložitev ponarejenih dokumentov pri vlaganju prošenj za patente.

Strokovnjaki so zadovoljni, saj doslej na Kitajskem ni bilo učinkovitega načina za spopadanje z večkratnimi kršitelji pravic intelektualne lastnine.

Trump in Xi sta se v soboto ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila, da državi 90 dni ena drugi ne bosta naprtili novih carin. Že napovedano zvišanje carin z 10 na 25 odstotkov za 200 milijard kitajskih proizvodov tako ne bo začelo veljati s 1. januarjem.

S tem si želita strani omogočiti dodaten čas za pogajanja. "Če ob koncu tega obdobja ne bo prišlo do dogovora, bodo 10-odstotne carine dvignjene na 25 odstotkov," so zatrdili iz Bele hiše.

Ameriški predsednik želi znižati velikanski primanjkljaj ZDA v trgovinski bilanci s Kitajsko. Komunistično državo obtožuje nepoštenih trgovinskih praks ter kraje intelektualne lastnine in zahteva korenite sprememb v njenem poslovnem modelu.

ZDA so že uvedle dodatne carine na okoli 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA, s 1. januarjem pa bi začel veljati nov paket carin še za 200 milijard dolarjev kitajskih proizvodov.

Kitajska je na drugi strani zavračala ameriške obtožbe in uvajala recipročne protiukrepe. Vseeno so v Pekingu pred vrhom G20 sporočili, da so pripravljeni storiti več pri povečanju uvoza iz tujine.