3.12.2018 20:01

Na ISS poleteli prvi astronavti po oktobrski neuspešni izstrelitvi

Moskva, 3. decembra - Proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) so danes na raketi sojuz poleteli ruski kozmonavt, kanadski astronavt ter ameriška astronavtka, ki so tja medtem že prispeli. To je bila prva izstrelitev sojuza s človeško posadko po neuspešni oktobrski izstrelitvi iz kozmodroma v kazahstanskem Bajkonurju.

Mednarodna vesoljska postaja. Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Mednarodna vesoljska postaja.
Mednarodna vesoljska postaja (ISS).
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Raketo z Američanko Anne McClain, Kanadčanom Davidom Saint-Jacquesom in Rusom Olegom Kononenkom so izstrelili okoli 12.30 po srednjeevropskem času, na ISS pa so leteli približno šest ur, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posadka je okoli 18.30 po srednjeevropskem času tudi uspešno prispela na ISS, kjer bo preživela pol leta.

Vodja odprave, ki je že na ISS, Alexander Gerst, je na Twitterju ob vzletu zapisal, da se veselijo, da bo odprava znova šestčlanska.

To je bila prva izstrelitev sojuza s človeško posadko po spodletelem poskusu izstrelitve 11. oktobra. Tedaj je na plovilu odpovedal potisnik, zaradi česar se je moralo vrniti na Zemljo. Ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague sta jo odnesla brez poškodb, po trenutnih načrtih pa naj bi proti ISS poletela spomladi prihodnje leto.

Že sredi novembra so proti ISS izstrelili plovilo sojuz z opremo za tamkajšnje astronavte.