#družba 3.12.2018 14:10

Za prodor tehnoloških inovacij v zdravstveni sistem nujen sistemski pristop

Ljubljana, 3. decembra - Za prodor tehnoloških inovacij v zdravstveni sistem je nujen sistemski pristop, investicijskih sredstev pa je danes na voljo dovolj, ugotavljajo udeleženci današnjega dogodka HealthDay.si 2018, ki ga v Ljubljani organizira Tehnološki park. Prva dama podjetja Jožka Hegler je v uvodnem nagovoru poudarila pomen vključevanja zavarovalnic.

Na okrogli mizi pobude Partnerstva za inovacije v zdravstvu so razpravljali o pomembnosti inovacij za izboljševanje zdravstvene oskrbe ter o povečevanju učinkovitosti. Posebnost sodobnih digitalnih storitev sta tudi vse večji poudarek na zgodnji diagnostiki in preventivi. Cilj pobude je, da bi slovenska inovativna zdravstveno tehnološka podjetja na eni strani, ter javne zdravstvene ustanove na drugi strani bolje sodelovali, so sporočili.

Anka Bolka iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, katere besede povzema sporočilo, je opozorila na visoko ceno zdravil in poudarila podporo zavoda pri vključevanju novih storitev s področja digitalnega zdravja z zavedanjem, da so komercialni interesi pri uvajanju novosti zelo visoki.

Gregor Cuzak iz ECHAlliance je pojasnil, da se zavedajo pomena pobude sodelovanja z zavarovalnicami in nujnosti večplastnega sodelovanja v prihodnje: mentoriranja podjetij, pogovorov z regulatorji ter postavitev dobre komunikacijske platforme. Napovedal je, da bodo s Tehnološkim parkom Ljubljana oblikovali konkreten program, ki bo pripomogel k uvajanju inovacij v slovenski zdravstveni sistem na sistemski ravni.

Tehnološki park Ljubljana podpira veliko zagonskih podjetij in ima pregled nad celotno sceno inovacij v slovenskem zdravstvu. Mojca Cvirn iz podjetja je izrazila prepričanje, da v Sloveniji kapital za to je na voljo. Tako je napovedala, da bo tudi Tehnološki park podprl zagonska podjetja v zdravstvu s posebnim programom, prilagojenim zahtevam panoge. "Testirali smo že storitve, drugo leto pa bomo predstavili nov program podpore. Ponosni smo, da smo odprli dialog z vsemi deležniki na trgu - tudi z zavarovalnicami," je povedala.

Organizatorji srečanja sicer ugotavljajo, da denar ni več ključni omejitveni dejavnik pri razvoju slovenskega zdravstveno tehnološkega potenciala. Ko so pred štirimi leti prvič organizirali dogodek HealthDay.si, so bile med inovatorji potrebe po financiranju drugačne, veliko podjetij je bilo šele na ravni poslovne ideje. Danes je posamičnih uspešnih podjetij že veliko, a praktično vsi uspevajo nišno in globalno, pravijo.

Po oceni Heglerjeve bi zdaj potrebovali sistemski pristop k uvajanju inovacij. Podjetja je treba naučiti, kaj potrebuje zdravstveni sistem in kako je potrebno tehnologije certificirati, javne institucije na čelu z ministrstvom za zdravje pa morajo omogočiti poenotenje pravil za vstop v javni zdravstveni sistem tudi tehnološkim rešitvam, pri katerih je še poseben poudarek potrebno dati pravilnemu in varnemu delu s podatki o pacientih, so opozorili sodelujoči.