Mediji 29.11.2018 13:26

Italijanski senator za ohranitev financiranja manjšinskih medijev

Rim, 29. novembra - Vodja senatorjev Gibanja pet zvezd Stefano Patuanelli se je v sredo zavzel za izločitev slovenskega tiska iz popravka italijanskega proračuna, po katerem bi sicer manjšinski časopisi med drugim izgubili državne prispevke. Popravek proračuna, če bi bil sprejet v sedanji obliki, bi namreč resno ogrozil obstoj slovenskih manjšinskih medijev.

Ljubljana. Nekdanji predsednik Slovensko kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji predsednik Slovensko kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Italijanski poslanec iz populističnega Gibanja pet zvezd Adriano Varrica je sredi novembra komisiji za proračun italijanske poslanske zbornice vložil predlog za 90-odstotno znižanje prispevkov za vse časopise ter 50-odstotno znižanje posebnega prispevka, ki ga med drugim prejemata Primorski dnevnik in Novi Matajur.

To bi po oceni predsednika Slovensko kulturno gospodarske zveze Rudija Pavšiča pomenilo konec medijev, ki so pomembni za slovensko skupnost. "Takšne grožnje v 20 letih odkar sem predsednik, še nisem zabeležil, še nikoli niso šli tako daleč," je za STA danes ocenil Pavšič.

V namen ohranitve manjšinskih medijev so predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji v ponedeljek že spregovorili z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem pred njegovim sredinim obiskom v Rimu. Tja sta se med drugim podala tudi Pavšič in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, da bi predstavila problem financiranja manjšine in nekatere predloge rešitev.

Pavšič in Bandelj sta se v Rimu v sredo med drugim sestala s Tržačanom Patuanellijem, ki pozna problematiko slovenske narodne skupnosti in bo skušal poiskati rešitev. Senator se sicer po oceni Pavšiča bolj nagiba, da bi zadevo rešili v okviru zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji.

Po njegovi oceni bi lahko spremenili določene odločbe, a je Pavšič dodal, da bi bilo potem nujno tudi zagotoviti dodatna sredstva v okviru tega zakona, iz katerega se sedaj financira več kot 300 slovenskih organizacij. "Iščemo rešitev, ki bo dobra," je zagotovil Pavšič.

Pavšič je še pojasnil, da je trenutno popravek proračuna šele v začetni fazi in da mora še čez več postopkov, bo pa verjetno zadeva sprejeta do sredine decembra, ko mora biti tudi dokončno potrjen italijanski proračun.

Primorski dnevnik je medtem poročal tudi o drugih rešitvah, da bi premestili sporno proračunsko dopolnilo. Prvi predvideva možnost državnega sklada za manjšinska občila, iz katerega bi črpali finančna sredstva Južni Tirolci in Slovenci. Drugi predlog odpira možnost, da bi glasila letno državno podporo črpala iz splošnega sklada zaščitnega zakona, ki trenutno letno znaša okoli 10 milijonov evrov, po novem pa naj mu bi prav za potrebe medijev dodali še okoli tri milijone evrov, kar bi skupaj naneslo na 13 milijonov evrov.