Mladi s pomanjkljivim znanjem glede odgovorne rabe zaslonov

Ljubljana, 28. novembra - V prostorih Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije so danes predstavili Program odgovorne uporabe zaslonov med mladimi. Pri delu z mladimi so ugotovili, da imajo mladi in tudi odrasli pomanjkljivo znanje na tem področju in da so tovrstne vsebine pomembne pri prepoznavanju in preprečevanju negativnih učinkov na duševni razvoj mladostnika.

Kot so sporočili iz društva, je program odgovorne uporabe zaslonov nastal v okviru projekta Recimo NE odvisnosti, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Podpredsednik društva Franc Zalar je poudaril, da društvo sicer že leta dela na področju preventive pred prekomernim sedenjem, ki se poveča ob uporabi zaslonov in pripomore k debelosti med mladimi.

Letos pa so s pomočjo ministrstva v ospredje postavili problematiko prekomerne in nekritične uporabe zaslonov, ki jih imajo spletne vsebine na psihološki razvoj mladih. Program so to jesen prvič izpeljali na ljubljanski osnovni šoli Vič, posamezne vsebinske dele programa pa izvaja tudi Mladinski center Krško.

K temu, da mladi preveč prostega časa preživijo pred zasloni, prispevajo enostavna uporaba, dostopnost in privlačnost spletnih in drugih vsebin, ki jih omogočajo digitalne tehnologije, pametni telefoni, tablice, igralne konzole, je pojasnila strokovna sodelavka Darija Cvetko.

Program zato vključuje šest tematskih sklopov oziroma šest delavnic za učence in delavnico za starše. Društvo bo v prihodnje organiziralo usposabljanje za izvajalce programa in tako poskrbelo za njegovo širitev in razvoj.

Avtor in izvajalec programa Sašo Kronegger je povedal, da se je izkazalo, da se mladi le deloma zavedajo vseh informacij, ki jih s širšim svetom delijo s svojimi mobilnimi napravami in računalniki, ter da ne razmišljajo o dolgoročnih posledicah svojih ravnanj.

Želja društva je, da bi bili takšni programi stalnica v osnovnih šolah. Pa ne samo v šolah, saj gre za problem, pri katerem je treba izobraziti mlade različnih starosti, starše, pedagoške delavce in vse, ki se v svojem vsakodnevnem delu srečujejo z mladimi, so zapisali v sporočilu za javnost.