Turizem 23.11.2018 14:49

Konec turistične kampanje s sloganom Make New Memories

Ljubljana, 23. novembra - Zaključil se je še jesenski del letošnje globalne turistične kampanje pod taktirko Slovenske turistične organizacije (STO). S tem se poslavlja tudi slogan Make New Memories (ustvarjajte nove spomine), saj bo STO prihodnje leto z digitalnim nagovarjanjem nadaljevala z novim kreativno-komunikacijskim pristopom.

Globalna digitalna kampanja STO, vredna 1,4 milijona evrov, je letos potekala v 17 državah. V Evropi se je odvijala v Nemčiji, Italiji, Avstriji, Veliki Britaniji in Irski, Franciji, v Rusiji, na češkem in poljskem trgu, v državah Beneluksa, v Švici ter na Finskem in na Danskem. Čez lužo pa je komunikacija potekala v ZDA in v Kanadi.

Kampanja je potekala v šestih oglaševalskih valih, od 1. marca do 15. novembra, z vmesno prekinitvijo v času visoke sezone. "S tem smo želeli povečati turistični obisk pred in po visoki sezoni in slediti cilju uravnoteženosti turističnih tokov, 365 dni v letu," so sporočili z STO.

Digitalno oglaševanje je temeljilo na vsebinskem marketingu, ki so ga izvajali prek člankov na pomembnih globalnih medijih: Focus.de, Sueddeutsche.de, Kleinezeitung.at, Repubblica.it, Cnn.com, Lenta.ru in Travel.ru ter Bluewin.ch, Hs.fi, Wanderlust.co.uk in Nu.nl. Doslej so prek omenjenih kanalov zabeležili 385.089 branj. "Članki na večini medijev ostajajo objavljeni in bodo bralcem dostopni tudi v prihodnje," so dodali.

Ciljne skupine slovenskega turizma so nagovarjali tudi prek družbenih omrežij, kot sta Facebook in Instagram, na katerih so ustvarili skoraj 140 milijonov prikazov oglasov, in Vkontakte, na katerem je bilo slabih 70.000 klikov. "Oglase na teh kanalih smo letos servirali še bolj ciljno - ne zgolj po tematikah (dobro počutje, narava, aktivne počitnice, mesta in kultura, gastronomija ter zima) - temveč tudi glede na to, ali smo nagovarjali posameznike, pare ali družine," so dodali.

Tako so se denimo v Nemčiji in Avstriji na oglase s področja dobrega počutja najbolje odzivale družine, na oglase za aktivne počitnice pa posamezniki. Tudi v Italiji je bilo na prvem mestu dobro počutje za družine, medtem ko so bila mesta najbolj privlačna parom.

Slika je povsem drugačna v Veliki Britaniji in na Irskem, kjer so bili najbolj odzivni oglasi za mesta, namenjeni parom, medtem ko so se na aktivne počitnice najbolje odzivali posamezniki. V Franciji so bili najbolj odzivni oglasi ponudbe dobrega počutja, namenjeni posameznikom, Ruse pa so najbolj prepričali oglasi z naslova aktivnih počitnic, pri čemer sta precej enakovredno dober odziv generirali tematiki narava in dobro počutje, veliko pa ni zaostala niti gastronomija.

Z naslova nativnega oglaševanja prek mreže Outbrain so na STO zabeležili skoraj 200.000 klikov na oglase, na Youtube kanalu pa več kot osem milijonov video ogledov. Prek oglaševanja na Google in Yandex so zabeležili čez 376.000 klikov.

"Slovenska turistična organizacija bo prihodnje leto z digitalnim nagovarjanjem nadaljevala z novim kreativno-komunikacijskim pristopom vendar z enakim ciljem: da Slovenijo tudi navzven predstavi kot edinstveno, zeleno destinacijo, ki jo je vsekakor treba obiskati," so še poudarili na STO.