Podjetja Turizem 21.11.2018 14:24

Gault & Millau za najboljši restavraciji razglasil Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu

Ljubljana, 21. novembra - Svetovno znani gastronomski vodnik Gault & Millau je dočakal slovensko izdajo. Ob tej priložnosti so na torkovi gala predstavitvi vodnika v Ljubljani za najboljši restavraciji leta 2019 razglasili Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu. Chef leta je Igor Jagodic, najboljši natakar Matic Šubic, nagrado je prejel tudi projekt Odprta kuhna.

Kot so danes sporočili iz slovenske ekipe Gault & Millau, so nagradili tudi Janeza Bratovža za prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike, Davida Vračka so razglasili za chefa prihodnosti, Meto Repovž za chefinjo tradicije, Mojmirja Marka Šiftarja pa za mladi talent 2019.

Vodnik je za najboljši restavraciji v državi razglasil dve, Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu, saj sta dosegli enako število točk.

"Čeprav Hiša Franko stoji v enem odročnejših koncev Slovenije, je bil njen pogled od nekdaj uprt v svet. Najprej, ko jo je kot priljubljeno kmečko gostilno vodil v Italiji kuharske obrti izučen Franko Kramar in stregel daleč naokoli priljubljen angleški rostbif, še bolj pa z zadnjim poglavjem, ki sta ga spisala Valter Kramar in Ana Roš," so zapisali in dodali, da je Roševa ena najzanimivejših chefinj z naravnim občutkom za spajanje okusov in surovin, ki se še danes mnogim zdijo nori.

Za Gostilno pri Lojzetu so medtem izpostavili, da kljub številnim uspehom in priznanjem chef Tomaž Kavčič nikoli ne pozabi, od kod prihaja. "Veliko da na tradicijo in na Zemonu ni dneva brez domačega kruha, jote in znamenitega hrenovega namaza. Za Kavčiča je najbolj pomembna dobra osnovna sestavina; biti mora lokalna in sveža, ne sme biti preobremenjena z drugimi sestavinami, predvsem pa je treba gostu jed pripraviti in postreči tako, da bo začutil, da je kuhar med procesom mislil nanj," so dodali.

Krožniki chefa leta 2019 Jagodica, ki vodi restavracijo Strelec na Ljubljanskem gradu, ponazarjajo stičišče med Alpami, Jadranom in Panonijo - preteklost se združuje z modernimi tehnologijami, saj nenehno razmišlja o prepletanju tradicije in novega. Zanj biti kuhar ni poklic, temveč način življenja, so ocenili in dodali: "Živi za kuhinjo in svoje goste ter pooseblja vse vrednote, za katere se zavzema Gault & Millau."

Chef Bratovž po navedbah vodnika velja za enega najboljših slovenskih kuharskih mojstrov in s tem tudi za enega od stebrov slovenske vrhunske kulinarike, v četrt stoletja na kulinarični sceni se je s svojimi krožniki usidral v srca gurmanov, ki se razvajajo v njegovi restavraciji JB v Ljubljani.

Chefa prihodnosti Vračka, ki kuha v mariborski restavraciji Mak, je vodnik ocenil kot velikega umetnika z nezmotljivim občutkom za mojstrsko dodelane okuse in tehnično dovršenim kuharskim znanjem.

Gault & Millau Slovenija je medtem v mladem chefu v Šiftarju in njegovih krožnikih prepoznal talent, strast in predanost ter ga izbral za najbolj obetavnega mladega chefa.

Gostilna Repovž, ki se ponaša s chefinjo tradicije, ni samo ena najboljših slovenskih gostiln, ampak tudi eko kmetija oz. domačija, na kateri s srcem dela vsa družina. "Skorajda vse, kar dajo na mizo, zraste na njihovi zemlji, kar zahteva ogromno časa, fizičnega dela in znanja," so navedli.

Šubic, ki so mu podelili naziv najboljšega natakarja, je odličen poznavalec vin, drugih pijač ter spajanja jedi in vina, pri čemer obvlada tudi podrobnosti o jedeh in tehnikah priprave. Dela v ljubljanski restavraciji Maxim.

Za projekt Odprta kuhna, ta je v času od pomladi do jeseni ob petkih organizirana na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, pa so medtem zapisali, da raznolikost slovenske kulinarične ponudbe na enem mestu odkrivajo tako domačini kot tujci. Od začetkov do danes se je na Odprti kuhni predstavilo že več kot 100 restavracij iz celotne Slovenije.

Na torkovem dogodkov so se s svojimi jedmi predstavile restavracije, ki jim je vodnik podelil tri in štiri kuharske kape, in vinarji iz vseh naših vinskih dežel. Vodnik je po štiri kape dodelil šestim restavracijam, s tremi kapami se ponaša 25 restavracij in gostiln. Jedi je predstavilo 27 izjemnih chefov, vina pa 21 vrhunskih vinarjev.

"Srečna sem, da je Gault & Millau Slovenija potrdil izjemnost slovenske kulinarike in pokazal, da imamo odlična vina, ki spadajo med najboljše na svetu. Prepričana sem, da bo Gault & Millau Slovenija še bolj odprl vrata prepoznavnosti Slovenije," je povedala direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić.

"Izdaja prvega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault & Millau v Sloveniji predstavlja enega najpomembnejših globalno odmevnih dogodkov pri doseganju cilja pozicioniranja naše dežele kot odlične gastronomske destinacije za pezvezdična kulinarična in vinska doživetja," je v sporočilu zapisala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak in dodala, da je STO podprla izdajo vodnika, saj se zaveda velike priložnosti, ki jo vodnik prinaša ne samo na promocijskem, ampak tudi na razvojnem področju.

Pakova je tudi poudarila, da je gastronomija eden od ključnih turističnih produktov aktualne turistične strategije, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja višje dodane vrednosti, in spomnila, da je bila Slovenija nedavno razglašena za evropsko gastronomsko regijo 2021.