20.11.2018 9:18

Mariborska zveza prijateljev mladine bo obeležila 65 let

Maribor, 20. novembra - Zveza prijateljev mladine Maribor bo popoldne v sklopu svetovnega dneva otroka v Narodnem domu s podelitvijo priznanj dolgoletnim in zaslužnim sodelavcem in prostovoljcem, ki še vedno soustvarjajo njihovo zgodbo, obeležila 65 let svojega delovanja. Slovesnost bodo odprli z glasbeno predstavo OŠ Gustava Šiliha Dekle, ki je ljubilo zvezdo.

Maribor. Predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Majda Struc. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Majda Struc.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Po umetniškem delu dogodka bodo najzaslužnejšim podelili priznanja za deset, dvajset in trideset let sodelovanja ter štiri posebna priznanja. Med dobitniki bo tudi predsednica Društva prijateljev mladine Maribor in dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Majda Struc, ko bo prejela naziv častne članice.

Posebno priznanje bodo podelili še organizacijskemu odboru projekta Mladi za napredek Maribora, ki ga bo v njihovem imenu prevzel predsednik Amand Papotnik, priznanje za mlado prostovoljko bo prejela Tadeja Kokol, ki sodeluje pri programih Doma ustvarjalnosti mladih in na letovanju na Pohorju, še eno častno priznanje - kipec za posebne dosežke na področju dela z otroki in mladimi, pa bo prejel Kurt Kancler.

Prvo Društvo prijateljev mladine (DPM) Maribor je bilo ustanovljeno leta 1951 in je kmalu zatem prevzelo organizacijo novoletnih otroških praznovanj ter obiska Dedka Mraza, hkrati pa začelo izvajati prvo šolo za starše v Mariboru in Sloveniji. Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor je bila ustanovljena leta 1953, torej istega leta kot ZPM Slovenije.

Leta 1986 je na območju takratne občine Maribor delovalo že 36 društev prijateljev mladine, zveza pa je leta 1974 kupila Dom Miloša Zidanška na Pohorju, kjer še vedno organizirajo letovanja za otroke. Svoj dom so leto pozneje dobili v stavbi na Razlagovi ulici, kjer je tudi Dom ustvarjalnosti mladih Maribor (DUM).

ZPM Maribor že tri desetletja izvaja tudi letovanja za otroke na morju, saj je bil leta 1988 zgrajen Vzgojno-izobraževalni in rekreacijski center v Poreču. Leta 1995 je pod njihovim okriljem začel delovati telefon za otroke in mladostnike (TOM) v Mariboru, pozneje pa se je mreža telefona razvila po vsej Sloveniji.