Startupi 15.11.2018 15:46

CargoX med nominiranci za nagrado Financial Timesa

Ljubljana, 15. novembra - Ugledni britanski časnik Financial Times je slovensko družbo CargoX uvrstil med nominirance za nagrado Financial Times Intelligent Business Award 2018, so sporočili iz družbe. Priznani časnik nagrado podeljuje v okviru dogodka Intelligent Business Forum v San Franciscu, ki ga prireja skupaj s svetovalnim podjetjem RSG.

Ljubljana. Platforma, ki jo razvijajo v družbi CargoX. Foto: CargoX

Ljubljana.
Platforma, ki jo razvijajo v družbi CargoX.
Foto: CargoX

Ljubljana. Platforma, ki jo razvijajo v družbi CargoX. Foto: CargoX

Ljubljana.
Platforma, ki jo razvijajo v družbi CargoX.
Foto: CargoX

Financial Times je slovensko podjetje nominiral v kategoriji upravljanja dobavnih verig (Supply Chain Management). CargoX se je za nagrado v omenjeni kategoriji potegoval skupaj s še devetimi podjetji. Nagrade so podelili v sredo v San Franciscu.

Družba razvija logistično platformo za enostaven, varen, hiter in povsem elektronski prenos dokumentov ter izkazov lastništva dokumentov s pomočjo tehnologije blockchain, ki so jo uvedli v sredo. Platforma je namenjena ladjarjem, logistom, upraviteljem dobavnih verig, posrednikom tovornega prometa, izvoznikom in izvoznikom.

Po navedbah družbe je namen platforme zagotoviti izjemno varen, hiter in učinkovit prenos dokumentacije v ladijskem tovornem prometu s pomočjo tehnologije blockchain na način, da je vedno znan tudi trenutni lastnik dokumentacije, kar je v ladijskem tovornem prometu izjemno pomembno.

Najpogosteje gre za nakladnice, vrednostne dokumente, ki so vredne toliko kot tovor, za katerega so izdanega. Nakladnice so že nekaj stoletij v papirni obliki, pogosto pa pri pošiljanju nastopijo težave zaradi poškodovanja, tatvine ali izgube dokumenta. Platforma CargoX omogoča ustvarjanje in pošiljanje ter izkazovanje lastništva nakladnic in spremljajoče dokumentacije s pomočjo tehnologije blockchain omrežja Ethereum Network.

Na ta način je kraja praktično nemogoča, zaradi varnostno razpršenih sistemov pa je tudi dokument varno shranjen v oblaku, hkrati pa lahko vanj vpogledujejo le tisti, ki jim je namenjen.

Podjetje je že sklenilo partnerstva z velikimi logističnimi podjetji, kot so Fracht, Sprint International Express, Globalink idr. Vsi ti so platformo že preizkusili oziroma jo preizkušajo ter jo integrirajo v svoje delovne procese in ponudbo, so še povedali v podjetju.

Družba CargoX je sicer nedavno zmagala na kongresu mednarodne zveze za cestni prevoz IRU World Congress. Zmago so si priborili med 77 inovativnimi zagonskimi podjetji, prvo mesto pa so si delili z družbo Zeleros.